Jump to content

Shekullarizimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kisha në Læsø, Danimarkë e cila u shndërrua në një banjë në 2008.

sociologji, sekularizimi është një koncept shumështresor që në përgjithësi tregon "një kalim nga një nivel fetar në një nivel më botëror".[1] Ka shumë lloje sekularizimi dhe shumica nuk çojnë në ateizëm, mosreligjion dhe as nuk janë automatikisht antitetikë ndaj fesë.[2] Shekullarizimi ka konotacione të ndryshme, të tilla si nënkuptimi i diferencimit të fushave laike nga ato fetare, margjinalizimi i fesë në ato fusha, ose mund të sjellë gjithashtu transformimin e fesë si rezultat i rikarakterizimit të saj (p.sh. si një shqetësim privat, ose si një çështje jopolitike çështje ose çështje).

Origjina e laicizmit mund të gjurmohet në vetë Biblën dhe të mishërohet përmes historisë së krishterë në epokën moderne.[3] "Laik" është një pjesë e historisë së kishës së krishterë, e cila ka edhe klerikë laikë që nga periudha mesjetare.[4][5][6] Për më tepër, entitetet laike dhe fetare nuk u ndanë në periudhën mesjetare, por bashkëjetuan dhe ndërvepruan natyrshëm.[7][8] Kontribut të rëndësishëm në parimet e përdorura në sekularizmin modern erdhën nga teologë të shquar dhe shkrimtarë të krishterë si Shën Agustini, Uilliam i Okamit, Marsilius i Padovës, Martin Luther, Roger Williams, John Locke dhe Talleyrand.[9]

Termi "sekularizim" mund të nënkuptojë gjithashtu heqjen e kufizimeve të manastirit nga një anëtar i klerit[10] dhe dekonkretimin, heqjen e shenjtërimit të një ndërtese fetare në mënyrë që ajo të mund të përdoret për qëllime të tjera. Përdorimi i parë i fjalës "laike" si një ndryshim nga feja në atë të zakonshme është nga shekulli i 16-të që i referohej transformimit të zotërimeve kishtare për qëllime civile, të tilla si manastiret në spitale; dhe në shekullin e 19-të fitoi tërheqje si objekt politik i lëvizjeve laike.[11] Në shekullin e 20-të, "sekularizimi" ishte diversifikuar në versione të ndryshme në dritën e diversitetit të përvojave nga kultura dhe institucione të ndryshme. Studiuesit pranojnë se laiciteti strukturohet nga modelet protestante të krishterimit, ndan një gjuhë paralele me fenë dhe intensifikon tiparet protestante si ikonoklazma, skepticizmi ndaj ritualeve dhe thekson besimet. Duke vepruar kështu, sekularizmi i përjetëson tiparet e krishtera me një emër tjetër.[12]

Teza e shekullarizimit shpreh idenë se përmes thjerrëzës së iluminizmit, modernizimit, racionalizimit evropian, i kombinuar me ngjitjen e shkencës dhe teknologjisë, autoriteti fetar zvogëlohet në të gjitha aspektet e jetës shoqërore dhe të qeverisjes. Vitet e fundit, teza e sekularizimit është sfiduar për shkak të disa studimeve globale që tregojnë se popullsia jofetare e botës mund të jetë në rënie si përqindje e popullsisë botërore për shkak të vendeve jofetare që kanë norma të lindshmërisë zëvendësuese dhe vendeve fetare që kanë norma më të larta të lindjeve në të përgjithshme.[13][14][15] Sociologu i krishterë Peter L. Berger shpiku termin desekularizim për të përshkruar këtë fenomen.[16] Për më tepër, shkalla e sekularizimit po ngec ose po kthehet në disa vende/rajone si vendet në ish-Bashkimin Sovjetik ose qytetet e mëdha në botën perëndimore me sasi të konsiderueshme emigrantësh fetarë. Edhe studimet globale tregojnë se shumë njerëz që nuk identifikohen me një fe, ende mbajnë besime fetare dhe marrin pjesë në praktikat fetare, duke e komplikuar kështu situatën.[17][18]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Latré, Stijn; Vanheeswijck, Guido (1 janar 2015). "Secularization: History of the Concept". International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences (Second Edition): 388–394. doi:10.1016/B978-0-08-097086-8.03113-5. ISBN 9780080970875. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Eller, Jack (2010). "What is Atheism?". përmbledhur nga Zuckerman, Phil (red.). Atheism and Secularity. Santa Barbara, Calif.: Praeger. fq. 12–13. ISBN 9780313351839. The point is that the sacred/secular dichotomy is, like most dichotomies, false. "Secular" certainly does not mean "atheistic" or without religion, definitely not anti-religion; in fact, as I illustrate in a chapter in the second volume of this collection, there is a proud tradition of "Islamic secularism." Despite the predictions of the "secularization theorists" like Marx and Weber, "modern" or secular processes have not meant the demise of religion and have actually proved to be quite compatible with religion—have even led, at least in the short term, to a surprising revival of religion. The problem with earlier secularization theories is that they presumed that secularization was a single, all-encompassing, and unidirectional phenomenon. However, as Peter Glasner has more recently shown, "secular" and "secularization" embrace a variety of diverse processes and responses, not all of which—indeed, few of which—are inherently antithetical to religion, Glasner identifies ten different versions of secularization, organized in terms of whether their thrust is primarily institutional, nonnative, or cognitive... The upshot of this analysis is that secularism most assuredly does not translate simply and directly into atheism. Many good theists support the secularization of the American government in the form of the "separation of church and state," and all of them go about at least part of their day without doing religion. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Berlinerblau, Jacques (2022). Secularism: The Basics. Routledge. fq. 4. ISBN 9780367691585. In the first part of this book we will chart the slow, unsteady development of political secularism (Set 2) across time and space. You might be surprised to see that we'll trace its origins to the Bible. From there we will watch how secularism's core principles emerged, in dribs and drabs, during the Christian Middle Ages, the Protestant Reformation, and the Enlightenment. Secularism, some might be surprised to learn, has a religious genealogy. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Thomas, Hugh M. (2014). The Secular Clergy in England, 1066-1216. Oxford University Press. ISBN 9780198702566. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Eller, Jack David (2022). Introducing Anthropology of Religion : Culture to the Ultimate (bot. Third). Routledge. fq. 282. ISBN 9781032023045. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Secular Priest". Religion Past and Present Online. Brill. prill 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Tierney, Brian (1988). The Crisis of Church and State, 1050-1300 : With Selected Documents. Toronto: Published by University of Toronto Press in association with the Medieval Academy of America. ISBN 9780802067012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Strayer, Joseph R. (2016). On the Medieval Origins of the Modern State. Princeton: Princeton University Press. ISBN 9780691169330. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Berlinerblau, Jacques (2022). Secularism: The Basics. Routledge. fq. 35. ISBN 9780367691585. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "secularization". Marrë më 2 maj 2018 – nëpërmjet The Free Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Latré, Stijn; Vanheeswijck, Guido (1 janar 2015). "Secularization: History of the Concept". International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences (Second Edition): 388–394. doi:10.1016/B978-0-08-097086-8.03113-5. ISBN 9780080970875. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Blankholm, Joseph (2022). The Secular Paradox : On the Religiosity of the Not Religious. New York: New York University Press. fq. 8. ISBN 9781479809509. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Zuckerman, Phil (2006). "3 - Atheism: Contemporary Numbers and Patterns". përmbledhur nga Martin, Michael (red.). The Cambridge Companion to Atheism. fq. 47–66. doi:10.1017/CCOL0521842700.004. ISBN 9781139001182. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Cultures and Globalization: Conflicts and Tensions edited by Helmut K Anheier, Yudhishthir Raj Isar, SAGE, Mar 27, 2007, page 253
 15. ^ Shall the Religious Inherit the Earth?: Demography and Politics in the Twenty-First Century by Eric Kaufmann, Belfer Center, Harvard University/Birkbeck College, University of London
 16. ^ Desecularization: A Conceptual Framework by Vyacheslav Karpov, Journal of Church and State, Volume 52, Issue 2, Spring 2010, Pages 232–270, https://doi.org/10.1093/jcs/csq058
 17. ^ "Religiously Unaffiliated". The Global Religious Landscape. Pew Research Center: Religion & Public Life. 18 dhjetor 2012. Arkivuar nga origjinali më 30 korrik 2013. Marrë më 1 qershor 2024. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Johnson, Todd; Zurlo, Gina (2016). "Unaffiliated, Yet Religious: A Methodological and Demographic Analysis". përmbledhur nga Cipriani, Roberto; Garelli, Franco (red.). Annual Review of the Sociology of Religion: Volume 7: Sociology of Atheism. Leiden: Brill. fq. 56–60. ISBN 9789004317536. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)