Shkencat biomjekësore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një laborator inxhinierike biomjekësore

Shkencat biomjekësore janë një grup shkencash që aplikojnë pjesë të shkencës natyrore ose formale, ose të dyja, për të zhvilluar njohuri, ndërhyrje ose teknologji që përdoren në kujdesin shëndetësor ose shëndetin publik.[1] Disiplina të tilla si mikrobiologjia mjekësore, virologjia klinike, epidemiologjia klinike, epidemiologjia gjenetike dhe inxhinieria biomjekësore janë shkenca mjekësore. Megjithatë, në shpjegimin e mekanizmave fiziologjikë që veprojnë në proceset patologjike, patofiziologjia mund të konsiderohet si shkencë bazë.

Shkencat biomjekësore, siç përcaktohen nga Deklarata e Agjencisë së Sigurimit të Cilësisë për Arsimin e Lartë në vitin 2015, përfshin ato disiplina shkencore, fokusi kryesor i të cilave është biologjia e shëndetit dhe sëmundjes njerëzore dhe varion nga studimi i përgjithshëm i shkencave biomjekësore dhe biologjisë njerëzore deri te lëndët më të specializuara. fusha të tilla si farmakologjia, fiziologjia njerëzore dhe ushqimi i njeriut. Ai mbështetet nga shkencat bazë përkatëse, duke përfshirë anatominë dhe fiziologjinë, biologjinë qelizore, biokiminë, mikrobiologjinë, gjenetikën dhe biologjinë molekulare, imunologjinë, matematikën dhe statistikën dhe bioinformatikën.[2] Si të tilla, shkencat biomjekësore kanë një gamë shumë më të gjerë aktivitetesh akademike dhe kërkimore dhe rëndësi ekonomike sesa ajo e përcaktuar nga shkencat laboratorike spitalore. Shkencat Biomjekësore janë fokusi kryesor i kërkimit dhe financimit të bioshkencës në shekullin e 21-të.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The Future of the Healthcare Science Workforce. Modernising Scientific Careers: The Next Steps" (në anglisht). 26 nëntor 2008. fq. 2. Marrë më 1 qershor 2011.
  2. ^ a b "Subject Benchmark Statement: Biomedical Sciences" (PDF). The Quality Assurance Agency for Higher Education (në anglisht). nëntor 2015. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 dhjetor 2018. Marrë më 16 dhjetor 2022.