Shoqata e Shpirtërave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shoqata e Shpirtërave (ソウル・ソサエティ, Souru Sosaeti; japonisht për "Bota e Shpirtërave të Vdekur") është një jetë e përtejme (e quajtur edhe bota shpirtërore). Ky është edhe vendi ku Shinigami jeton dhe ku banojnë shumica e shpirtrave derisa ato të rimishërohen në Botën Njerëzore. Ndërsa përmendet thjesht Shoqata e Shpirtërave nga banorët e saj, kjo zonë është në të vërtetë Dega Lindore (東 梢 局, Tōshōkyoku; fjalë për fjalë "Zyra Lindore") e një Shoqate më të madhe të Shpirtërave, me një zonë në Reverse London të shënuar si Dega Perëndimore.

Hyrja në Shoqatën e Shpirtërave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shinigami hyn dhe largohet nga Shoqata e Shpirtërave, duke zhbllokuar Senkaimon dhe duke përdorur një Jigokuchō.[1] Nga ana tjetër, hyjnë në Shoqatën e Shpirtërave përmes ritualit të Konsō.[2] Kur njerëzit vdesin, atyre u caktohet një numër në një pjesë të Shoqatës Shpirtërore sipas se si vdesin. Shpirtërat mund të lindin në Shoqatën e Shpirtërave aq sa në botën e gjallë, me Shinigami duke vepruar për të balancuar shpirtrat.

Ndërhyrës mund të kalojë nëpër Senkaimon në të njëjtën mënyrë, por vetëm në formën e shpirtit. Kjo lejon që qeniet shpirtërore, siç është Ichigo Kurosaki në formën e tij Shinigami, të hyjnë pa leje. Njerëzit gjithashtu mund të përdorin një portë të tillë përmes përdorimit të Reishihenkanki, të cilat e kthejnë lëndën e ngurtë në Reishi.

Më në fund, Hollows gjithashtu mund të heqë direkt një vrimë tek Shoqata e Shpirtërave nga Hueco Mundo, ose në rastin e Arrancar, duke përdorur Garganta.

Qeveria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqata e Shpirtërave mirëmbahet nga Mbreti i Shpirtërave, ekzistenca e të cilit është thelbësore për ekuilibrin e botës pasi rregullon rrjedhën e shpirtrave brenda dhe jashtë Shoqatës, duke lënë administratën në Central 46. Mbreti i Shpirtërave jeton në Pallatin Mbretëror në një dimension të veçantë në thelbin e Shoqatës së Shpirtërave, i cili mbrohet nga Garda Mbretërore; si një dimension i veçantë, kjo nuk konsiderohet pjesë e vetë Shoqatës së Shpirtërave. Mbreti ka një sistem specifik të "detyrave specialiteti" të cilat kryhen në mënyrë aktive por natyra e saktë e këtyre detyrave është e panjohur.[3] Dimensioni mund të hapet vetëm me një çelës të artë me tre dhëmbë, i quajtur në mënyrë të përshtatshme Çelësi Mbretëror (王 鍵, ōken). Vendndodhja e këtij Çelësi Mbretëror përcillet gojarisht nga një Kapiten-Komandant i Gotei 13 te tjetri, ish mbajtësi i të cilit ishte Genryūsai Shigekuni Yamamoto. Sipas Rangiku Matsumoto, asnjë Shinigami nuk e ka parë ndonjëherë mbretin.

Një pjesë tjetër e qeverisë janë familjet fisnike, veçanërisht katër Familjet e Mëdha Fisnike, të cilat konsiderohen të jenë më të lartat nga të gjitha. familjet fisnike të ulëta shërbejnë të gjitha nga një nga katër.

Central 46 (中央 四 十六, Chūō Shijūroku) i shërbejnë familjes mbretërore Shinigami. Ata janë të përbërë nga 40 burra të mençur dhe 6 gjykatës, të zgjedhur nga të gjithë Shoqata e Shpirtërave. Ato janë mbyllur në një enklavë në Seireitei të quajtur Seijōtōkyorin (清浄塔居林) e cila askush tjetër nuk mund të hyjë, pavarësisht nga statusi i tyre ushtarak ose civil. Ata veprojnë si një organizatë gjyqësore supreme, autoriteti i së cilës e vë atë në kontroll të drejtpërdrejtë të sistemit juridik. Ata i trajtojnë të gjitha vendimet mbi Shinigami dhe shpirtrat që kanë shkelur ndalesat. Porositë e tyre janë absolute dhe asnjë vendim nuk dihet se janë rrëzuar.

Ushtria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat e armatosura të Shoqatës Shpirtërore përbëhen nga tre degë kryesore të pavarura: Gotei 13, Forca Kidō dhe Onmitsukidō.

Gotei 13[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gotei 13 (護 廷 十三 隊, goteijūsantai; 13 Garda Perandorake të Divizionit) është organizata së cilës i bashkohen shumica e Shinigami. Ajo është e ndarë në trembëdhjetë divizione, me disa divizione që kanë specializime të caktuara. Divizioni i 4-të është sektori mjekësor / furnizim, Divizioni i 11-të është divizioni luftarak (specializimi në shpata), dhe Divizioni i 12-të është divizioni i hulumtimit / shkencës. Divizioni i 9-të është përgjegjës për detyrat që lidhen me gazetën dhe revistat. Është e paqartë nëse sektorët e tjerë janë të specializuar, pasi katër të mësipërm janë të vetmit që marrin ndonjë vëmendje të konsiderueshme përveç anëtarëve të tyre. Për më tepër, duhet të theksohet se Suì-Fēng është përgjegjëse si për Divizionin 2 ashtu edhe për Onmitsukidō. Gotei 13 disi duket se ka epërsi dhe pak autoritet mbi të dy degët (d.m.th., Suì-Fēng, Komandante e Përgjithshëm e Onmitsukidō dhe Tessai Tsukabishi, ish-kryeshef i Kidō).

Garda Mbretërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Garda Mbretërore (王属特務, Ōzokutokumu) ose ndryshe Divizioni Zero (零番隊, Zerobantai) është një skuadër ku detyra e tyre është mbrojtja e Mbretit të Shpirtërave, Familjen Fisnike dhe Pallatin e Shoqatës së Shpirtërave. Vetëm kapitenët e Gotei 13 e dinë ekzistencën e tyre. Ata thuhet se kanë fuqi të konsiderueshme dhe njohuri taktike. Garda Mbretërore nuk ka ushtarë, dhe ka vetëm 5 anëtarë, të gjithë janë ish-kapitenë. Fuqia e tyre totale tejkalon fuqinë e të gjitha 13 Divizioneve së bashku. Ichibē Hyōsube është Shinigami komandues i Gardës Mbretërore.

Forca Kidō[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forca Kidō (鬼道衆, Kidōshū) është një degë e specializuar në Kidō.

Onmitsukidō[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka pak informacion për operacionet e Onmitsukidō. Ata aktualisht drejtohen nga Suì-Fēng, i cili është gjithashtu kapitene e divizionit të 2-të të Gotei 13. Ajo pasoi Yoruichi Shihōin në të dy postet.

Teknologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga aspektet më të pazakonta të Shoqatës së Shpirtërave është niveli i tij teknologjik. Ndërsa mënyra e jetesës dhe kultura e Shoqatës së Shpirtërave është e krahasueshme me Japoninë feudale, ata posedojnë teknologji të një niveli që tejkalon atë periudhë kohore. Instituti i Kërkimeve Shinigami ka zhvilluar teknologji të mahnitshme, duke përzier teknologjinë me komponentët organikë. Lejimi i krijimit të krijesave që bëjnë gjithçka, nga zbulimi i nënshkrimeve të energjisë shpirtërore deri tek lejimi i njerëzve që të shohin një shpirt pa përdorimin e një Gigai. Ata posedojnë ekrane me prekje dhe baza të të dhënave të cilat janë në përdorim për skedarë dhe ruajtje të dokumentacionit historik që gjenden gjerësisht në Daireishokairo, e cila përmban të gjitha njohuritë dhe historinë e Shoqatës së Shpirtërave. Pamja e ekranit të teknologjisë është e aftë të dërgojë sinjale në Botën e Njerëzore dhe Dangai, duke lejuar konferenca ballë për ballë. Të gjitha mënyrat e pajisjeve portative të mbajtura me dorë për ndjekjen dhe qëllimet e komunikimit. Përzierja e traditave dhe ideve të vjetra me risi të reja, Shoqaa e Shpirtërave është një enigmë në këtë krahasim.

Seireitei[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Seireitei është në qendër të Shoqatës së Shpirtërave, një shiro rrethore me katër hyrje kryesore, secila e ruajtur nga një Portier. Muret e Seireiteit janë prej guri të quajtur Sekkiseki, një material i njohur për mohimin e të gjithë fuqive shpirtërore, i ngjashëm me gurin heshtor magnetik. Guri gjithashtu formon një pengesë sferike rreth qytetit që ndalon çdo gjë shpirtërore që ta shkelë atë.

Live-action[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

filmin live-action 2018, Shoqata e Shpirtërave bën një paraqitje të shkurtër kur Byakuya dhe Renji diskutojnë për zhdukjen e Rukia.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bleach Kapitulli 231, faqja 5
  2. ^ Bleach Kapitulli 1, faqet 17-19
  3. ^ Bleach Official Character Book Souls