Jump to content

Shteti shumëkombësh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një shtet shumëkombësh ose një bashkim shumëkombësh është një qenie sovrane që përbëhet nga dy ose nga më shumë kombe ose shtete. Kjo është në kundërshtim me një shtet kombëtar, ku një komb i vetëm përbën pjesën më të madhe të popullsisë. Në varësi të përkufizimit të "kombit" (i cili prek etninë, gjuhën dhe identitetin politik), një shtet shumëkombësh është zakonisht shumëkulturor ose shumëgjuhësh, dhe gjeografikisht përbëhet nga më shumë se një shtet, siç janë vendet e Mbretërisë së Bashkuar.

Shtetet historike shumëkombëshe që janë ndarë në shtete të shumta përfshijnë Perandorinë Osmane, Indinë Britanike, dinastinë Qing, Çekosllovakinë, Bashkimin Sovjetik, Jugosllavinë dhe Austro-Hungarinë (monarki e dyfishtë e dy shteteve shumëkombëshe). Disa analistë e kanë përshkruar Bashkimin Evropian si një shtet shumëkombësh ose si një shtet i mundshëm.