Shufra (zbatim i ligjit)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shkop i zgjerueshëm ASP 53cm në gjendje të zgjeruar dhe të mbyllur.

Një Shufër (e njohur edhe si shkop, shkop nate ose baton) është një shkop afërsisht cilindrik i bërë prej druri, gome, plastike ose metali. Ai përdoret si një mjet përputhshmërie dhe armë mbrojtëse nga oficerët e zbatimit të ligjit, stafi korrektues, rojet e sigurisë dhe personeli ushtarak.

Një shkop mund të përdoret në shumë mënyra si armë. Mund të përdoret në mënyrë mbrojtëse për të bllokuar; në mënyrë fyese për të goditur, goditur ose goditur me vrap; dhe mund të ndihmojë në aplikimin e kyçeve të krahëve. Veprimi i zakonshëm goditës ose goditës nuk prodhohet nga një goditje e thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë, si me një objekt të zakonshëm të mprehtë, por më tepër duke ulur krahun fort duke e lejuar shkopin të rrotullohet pothuajse lirshëm përpara dhe poshtë, kështu që lëvizja e majës së saj shumë më shpejt se dorezën e saj. Shkopinjtë përdoren gjithashtu për qëllime jo armësh, si p.sh. thyerja e xhamave për të liruar individët e bllokuar në një automjet, ose nxjerrja e xhepave të një të dyshuari gjatë kontrollit (si një masë paraprake kundër objekteve të mprehta).

Disa kriminelë përdorin shkopinj si armë për shkak të ndërtimit të tyre të thjeshtë dhe fshehjes së lehtë. Përdorimi ose mbajtja e shkopinjve ose shkopinjve të improvizuar nga njerëz të ndryshëm nga oficerët e zbatimit të ligjit është i kufizuar me ligj në shumë vende.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baton vjen nga fjala frënge bâton (shkop) që vjen nga frëngjishtja e vjetër Baston dhe latinishtja bastum.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]