Jump to content

Silahdari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Silahdar Aga

Silahdar Aga ishte një zyrë pallati e Perandorisë Osmane, që tregonte faqen kryesore të Sulltanit Osman. Si të tillë, mbajtësit e tij ishin persona me ndikim të madh dhe siguronin shumë zyrtarë të lartë, madje edhe vezirë të mëdhenj.

Titulli rrjedh nga persishtja silahdar, që do të thotë "armëmbajtës", një titull i adoptuar fillimisht nga Selxhukët e Mëdhenj për të treguar një nga ndihmësit kryesorë të Sulltanit, i cili mbante armën e tij dhe ishte përgjegjës për arsenalin e ushtrisë. Osmanët e trashëguan këtë titull dhe e ngritën më tej: në kohën e Mehmed II (r. 1451–1481) Silahdar Aga ishte i dyti në komandën e Dhomës së fshehtë të Sulltanit (Hass Oda) nën hass oda bashi. Dhoma e fshehtë nga ana e saj ishte e moshuara e katër dhomave që përbënin Shërbimin e Brendshëm të pallatit (Enderûn) nën Kapi Agha.

Detyrat e Silahdar Agës në pallat përfshinin trajtimin e të gjitha komunikimeve me dhe nga Sulltani, si dhe ndihmën e tij në të gjitha ceremonitë publike ose udhëtimet, ku Aga shoqëronte sovranin duke mbajtur shpatën e tij. Silahdar Aga ishte gjithashtu në krye të një regjimenti të posaçëm truproje, silahdar bölüğü ose sarı bayrak bölüğü ("Divizioni i Flamurit të Verdhë") sipas flamurit të tij të veçantë. Njësia u rrit nga 2,000 silahdarë nën Mehmedin II në 2,780 më 1568, 2,930 më 1588, 5,000 më 1597, 6,244 më 1660, 7,683 më 1699, 10,821 më 1713, duke arritur në 12,000 nën Mahmud II (r. 1808–1839).

Për shkak të afërsisë së tyre me Sulltanin, mbajtësit e postit ishin shumë me ndikim dhe shumë pushtues kaluan në poste të larta në qeverinë osmane, duke përfshirë postin suprem të Vezirit të Madh. Nën Çorlulu Ali Pasha, i cili mbajti postin në mbretërimin e Mustafa II (r. 1695–1703), ajo mori një rëndësi të tillë saqë mori fuqitë e fundit të mbetura të Kapi Agës dikur të fuqishme. Mbajtësi i fundit i detyrës ishte Giritli Ali Pasha, i cili vdiq në vitin 1831. Sulltan Mahmudi II më pas e hoqi postin, duke e shkrirë atë me kujdestarin e thesarit (khazine kethüdası).