Singulariteti teknologjike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Technological singularity - ose thjesht, Singularity [1] - është një pikë kohore e mundshme në të ardhmen në të cilën rritja teknologjike bëhet e pakontrollueshme dhe e pakthyeshme, duke rezultuar në ndryshime të paparashikueshme për civilizimin njerëzor. [2] [3]

Sipas versionit më popullor të hipotezës së singularity, të quajtur shpërthimi i inteligjencës, një agjent inteligjent i përdtësuar (siç është një kompjuter që funksionon me inteligjencë të përgjithshme artificiale softuerike) përfundimisht do të hyjë në një "reagim në ikje" i cikleve të vetë-përmirësimit, me secilin gjeneratë të re dhe më inteligjente që shfaqet gjithnjë e më shpejt, duke shkaktuar një "shpërthim" në inteligjencë dhe duke rezultuar në një superinteligjencë të fuqishme që për nga ana cilësore e tejkalon të gjithë inteligjencën njerëzore .

Përdorimi i parë i konceptit të një "singularity" në kontekstin teknologjik ishte John von Neumann . [4] Stanislaw Ulam raporton për një diskutim me von Neumann "përqendruar në përparimin e përshpejtuar të teknologjisë dhe ndryshimet në mënyrën e jetës njerëzore, e cila jep pamjen e afrimit të një singulariteti thelbësor në historinë e racës përtej së cilës punët njerëzore, siç i njohim ne, nuk mund të vazhdojnë ". Autorët e mëpasshëm i kanë bërë jehonë këtij këndvështrimi. [3] [5]

Modeli i "shpërthimit të inteligjencës" i I.J. Good parashikon që një super-inteligjencë e ardhshme do të shkaktojë një singularitet. [6]

Koncepti dhe termi "singularitet" u popullarizua nga Vernor Vinge në esenë e tij të vitit 1993 The Coming Technological Singularity, në të cilin ai shkroi se do të sinjalizonte fundin e epokës njerëzore, pasi superinteligjenca e re do të vazhdonte të përditësohej vetë dhe do të përparonte teknologjikisht me një ritëm të pakuptueshëm. Ai shkroi se do të befasohej nëse do të ndodhte para 2005-ës ose pas 2030-ës. [6]

Katër sondazhe, të kryera në 2012-ën dhe 2013-ën, sugjeruan që vlerësimi mesatar kishte një shans prej 50% që inteligjenca e përgjithshme artificiale (AGI) do të zhvillohej rreth 2040-2050. [7] [8]

Figura publike si Stephen Hawking dhe Elon Musk kanë shprehur shqetësime se inteligjenca e plotë artificiale mund të rezultojë në zhdukjen e njerëzimit. [9] [10] Pasojat e singularitetit dhe përfitimit të tij të mundshëm ose dëmtimit të racës njerëzore janë bërë objekt debatesh intensive.

  1. ^ Cadwalladr, Carole (2014). "Are the robots about to rise? Google's new director of engineering thinks so…" The Guardian. Guardian News and Media Limited.
  2. ^ "Collection of sources defining "singularity"". singularitysymposium.com. Arkivuar nga origjinali më 17 prill 2019. Marrë më 17 prill 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b Eden, Amnon H.; Moor, James H. (2012). Singularity hypotheses: A Scientific and Philosophical Assessment. Dordrecht: Springer. fq. 1–2. ISBN 9783642325601. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ The Technological Singularity by Murray Shanahan, (MIT Press, 2015), page 233
  5. ^ Chalmers, David (2010). "The singularity: a philosophical analysis". Journal of Consciousness Studies. 17 (9–10): 7–65. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ a b Vinge, Vernor. "The Coming Technological Singularity: How to Survive in the Post-Human Era", in Vision-21: Interdisciplinary Science and Engineering in the Era of Cyberspace, G. A. Landis, ed., NASA Publication CP-10129, pp. 11–22, 1993.
  7. ^ Khatchadourian, Raffi (16 nëntor 2015). "The Doomsday Invention". The New Yorker. Marrë më 31 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Müller, V. C., & Bostrom, N. (2016). "Future progress in artificial intelligence: A survey of expert opinion". In V. C. Müller (ed): Fundamental issues of artificial intelligence (pp. 555–572). Springer, Berlin. http://philpapers.org/rec/MLLFPI
  9. ^ Sparkes, Matthew (13 janar 2015). "Top scientists call for caution over artificial intelligence". The Telegraph (UK). Marrë më 24 prill 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ "Hawking: AI could end human race". BBC. 2 dhjetor 2014. Marrë më 11 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)