Jump to content

Skifteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Skifteri
Vargu kohor: Nga Mioceni i Vonshëm deri tani
Skifteri i kaftë (Falco berigora) në Viktoria, Australi
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Fisi:
Gjinia:
Falco

Lineu, 1758

Skifterët janë zogj grabitqarëgjininë Falco, i cili përfshin rreth 40 lloje. Skifterët janë shpërndarë gjerësisht në të gjitha kontinentet e botës përveç Antarktikës, megjithëse grabitqarët e lidhur ngushtë ndodhën atje në Eocen.

Skifterët e rritur kanë krahë të hollë, konikë, të cilët u mundësojnë atyre të fluturojnë me shpejtësi të lartë dhe të ndryshojnë drejtimin me shpejtësi. Skifterët fluturues, në vitin e tyre të parë të fluturimit, kanë pendë më të gjata fluturimi, të cilat e bëjnë konfigurimin e tyre më shumë si ajo e një zogu me qëllim të përgjithshëm siç është një krah i gjerë. Kjo e bën më të lehtë fluturimin ndërsa mësimi i aftësive të jashtëzakonshme kërkon për të qenë gjuetarë efektivë si të rritur.

Skifterët janë gjinia më e madhe në nënfamiljen Falconinae të Falconidae, e cila në vetvete gjithashtu përfshin një nënfamilje tjetër që përmban karcara dhe disa specie të tjera. Të gjithë këta zogj vrasin me sqepin e tyre, duke përdorur një "dhëmb" në anën e sqepit të tyre - ndryshe nga hawk, shqiponjat dhe zogjtë e tjerë grabitqarë në Accipitridae, të cilët përdorin këmbët e tyre.

Siç është rasti me shumë zogj grabitqarë, skifterët kanë fuqi të jashtëzakonshme të shikimit; mprehtësia vizuale e një specie është matur në 2.6 herë atë të një njeriu normal. Skifterët shtegtues janë regjistruar duke zhytur me shpejtësi 320 km / orë (200 mph), duke i bërë ata krijesat me lëvizjen më të shpejtë në Tokë. Zhytja më e shpejtë e regjistruar për një skifter shtegtues është 390 kilometra në orë (240 mph).