Jump to content

Solloturni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Solloturni
Stema zyrtare e {{{official_name}}}
Location of {{{official_name}}}
Popullsia
 • Gjithsej15,511
{{{postal_code_type}}}
4500

Solloturni (gjermanisht Solothurn; frëngjisht Soleure; italisht Soletta; latinisht Salodurum) është qytet në Zvicër, kryeqendër i kantonit me të njejtin emër.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Solloturni ndodhet te lumi Aare në jug të maleve Jura.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Solloturni u themelua nga romakët në vitet 14 - 37 pas erës sonë. U quajtë Salodurum. Sipas legjendave vendase Ursi dhe Viktori e kanë themeluar qytetin. Prandaj, katedralja e qytetit quhet Ursus und Victor.

Në vitin 1481 Solloturni u anëtarësua në Konfederatën Zvicrane.

Në shekullin e 16. deri në shekullin e 18. Solloturni ishte qendër e ambasadorëve franceze në Zvicër. Mandej qytetin e quajnë Ambassadorenstadt ("Qyteti i ambasadorëve").

Në vitin 1819 u ndërtua banka e parë në qytetin e Solloturnit nga Regiobank.

Në vitin 1969 u ngrit lartë piceria e parë në qytet nga emigrantët italjanë. Një shenjë e imigrimit e qytetit nga jashtë-vendasit (italjanë, jugosllovenë, shqiptarë dhe turqi).

Arsimi dhe kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti i ka këta shkolla:

  • Shkolla 6-vjeçare (gjer. Primarschule)
  • Shkolla e Kantonit (gjer. Kantonsschule)
  • Shkolla e Rrethit (gjer. Bezirksschule)
  • Shkolla për mësimet tregtare (gjer. Handelsschule)
  • Shkolla e lartë për mësimet pedagogjike (gjer. Pädagogische Fachhochschule)
  • Shkolla e sipërme (gjer. Oberschule)
  • Shkolla e dytë (gjer. Sekundarschule)
  • Shkolla private "Rudolf-Steiner" (gjer. Rudolf-Steiner-Schule)

Transporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Solloturni ka lidhje shumë të mira me Bernin, Biellin, Cyrihun dhe Bazellin.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]