Dallime mes rishikimeve të "Klasifikimi i zanoreve të gjuhës shqipe"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
v (→‎Referimet: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
 
[[Gjuha shqipe]] ka 7 zanore: ['''a, e, ë, i, o, u, y''']. Tiparet e përgjithshme nyjëtimotenyjëtimore që sigurojnë dallimim e tyre janë: ''radha'', ''ngritja'' dhe ''[[buzorëzimi]]''. Gjuha dhe buzët luajnë rolin kryesor për formimin e timbrit të zanoreve, prandaj klasifikimi i zanoreve mbështetet pikërisht në tiparet që lidhen me pozicionin e tyre.<ref>Fonetika dhe Fonologjia e gjuhës shqipe - Anastas Dodi, faqe 37</ref>
 
{| {{Prettytable}}
== Klasifikimi sipas pjesëmarrjes së buzëve ==
 
Sipas pjesëmarrjes ose mospjesëmarrjes së buzëve në nyjëtimin e zanoreve këto mund të jenë ''[[Buzorëzimi|të buzorëzuara]]'' dhe ''[[Buzorëzimi|të pabuzorëzuara]]''.
 
*Në nyjëtimim e zanoreve të buzorëzuara '''o, u, y''', buzët zgjaten dhe rrumbullakohen.

Menyja e lëvizjeve