Jump to content

Struci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Struci
Struthio camelus australisParkun Kombëtar të Bregdetit Perëndimor
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Struthio

Lineu, 1758

Struthio është një gjini shpezërendin Struthioniformes, anëtarët e së cilës janë strucët. Ekzistojnë dy lloje të gjalla të strucit, struci i zakonshëm dhe ai somalez. Ata janë shpezë të mëdhenj që nuk fluturojnë të Afrikës që lëshojnë vezët më të mëdha të çdo kafshe të tokës së gjallë. Me aftësinë për të vrapuar me 70 km/orë, ata janë zogjtë më të shpejtë në tokë. Ajo kultivohet në të gjithë botën, veçanërisht për pendët e saj pasi ato përdoren si pluhurosje zbukurimesh dhe pendësh. Lëkura e saj përdoret gjithashtu për produkte lëkure.

Sot strucët gjenden vetëm në vend të egër në Afrikë, ku ndodhin në një sërë habitatesh të thata dhe gjysmë të thata të tilla si savanat dhe Sahel, si në veri dhe në jug të zonës pyjore ekuatoriale.[1] Struci somalez ndodh në Bririn e Afrikës, pasi ka evoluar i izoluar nga struci i zakonshëm. Në disa zona, nënlloji Masai i strucit të zakonshëm ndodh së bashku me strucin somalez, por ato ruhen nga ndërthurja nga ndryshimet e sjelljes dhe ekologjike. Strucat arabeAzinë e Vogël dhe Arabi u gjuan deri në zhdukje nga mesi i shekullit të 20-të dhe në Izrael përpjekjet për të futur strucat e Afrikës së Veriut për të mbushur rolin e tyre ekologjik kanë dështuar.[2] Strucat e zakonshëm të shpëtuar në Australi kanë krijuar popullata të egra.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Donegan, Keenan (2002). "Struthio camelus". Animal Diversity Web (në anglisht). University of Michigan Museum of Zoology.
  2. ^ Rinat, Zafrir (25 dhjetor 2007). "The Bitter Fate of Ostriches in the Wild". Haaretz (në anglisht). Tel Aviv. Marrë më 10 janar 2017.