Shpezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shpendët e Botës

Shpezët ( /ˌpltr/) janë kafshë shtëpiake zogjë të cilat mbahen nga njerëzit për vezët, mishin apo puplat e tyre. Këta zogjë janë anëtarë tipik të rendit Galloanserae (zogjë), Galliformes (e cila përfshin pula, shkurta dhe gjeldeti).

Shpezët, gjithashtu, përfshijnë edhe zogjtë të cilët vriten për shkak të mishit të tyre, të tilla si pëllumba (të njohur si squabs), por nuk përfshinë zogjë të ngjashëm, e të egër të gjuajtur për sport, ushqim ose lojë. Fjala "pula" vjen nga fjala e gjuhës Frënge/Normane poule, e cila rrjedh nga fjala latine pullus, që do të thotë kafshë e vogël.

Etimologjia[redakto | përpunoni burim]

Fjala poultry "pula" vjen nga anglishtja mesjetare "pultrie", nga gjuha e vjetër franceze pouletrie, nga pouletier, tregtar pulash, nga poulet, pullet. Fjala "pullet" vjen nga anglishtja mesjetare pulet, nga gjuha e vjetër franceze polet, si dhe nga gjuha latine pullus, një zog i ri, shpendë të reja, zogj të rinj ose pula. [1] Fjala "zogu" është e origjinës gjermane (krh. anglishtja e vjetër Fugol, gjermanisht vogel, daneze Fugl).[2]

Galeria[redakto | përpunoni burim]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Fowl". Online Etymology Dictionary. Etymonline.com. Marrë më February 12, 2014. 
  2. ^ "Poultry". Online Etymology Dictionary. Etymonline.com. Marrë më February 12, 2014. 

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]