Thema e Nikopojës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Thema e Nikopojës ishte emri i një teme bizantine (një provincë ushtarako-civile) e vendosur në Greqinë veriperëndimore, që përfshinte rajone si Etolia-Akarnania dhe Epirin jugor. Ajo u themelua në gjysmën e dytë të shekullit IX, ndoshta pas vitit 886, dhe mbijetoi deri në shpërbërjen e Perandorisë Bizantine nga Kryqëzata e Katërt në vitin 1204.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth vitit 930, provinca u bastis dhe u pushtua përkohësisht nga bullgarët . Bullgarët u kthyen nën Car Samuel, i cili e zhvendosi qendrën e pushtetit bullgar në jug dhe në perëndim në Ohër, dhe në ose rreth vitit 980 pushtoi pjesën më të madhe të rajonit, deri në Gjirin Ambrakian. [1] Kjo dëshmohet nga fakti se territoret që ishin nën sundimin bullgar ishin pjesë e Kryepeshkopatës autoqefale të Ohrit pas pushtimit bizantin të Bullgarisë nga Perandori Vasili II në vitin 1018: kështu selitë e Himarës, Hadrianopolit, Bela, Buthrotum, Janina, Kozyle dhe Rogoi kaluan nën juridiksionin e Ohrit, ndërsa Mitropoliti i Naupaktos mbajti vetëm selitë e Vonditës, Aetos dhe Acheloos. [2] Basili II themeloi gjithashtu disa tema më të vogla, që përfshinin pak më shumë se një kështjellë dhe rrethinat e saj të afërta, ato të Koloneisë dhe Dryinoupolis, në atë që sot është rajoni kufitar greko-shqiptar. [3] Në vitin 1040, pas vrasjes së një zyrtari të korruptuar dhe shtypës të taksave - sipas John Skylitzes, vendasit ishin të njohur për gatishmërinë e tyre që të revoltoheshin për arsye fiskale [4] - shumica e temës iu bashkua kryengritjes së Petar Delanit . [5] [6][7]

partitio Romaniae të vitit 1204, Nikopoli dhe pjesa më e madhe e Epirit iu premtuan Venedikut, por venedikasit nuk ishin në gjendje të vendosnin në mënyrë efektive autoritetin e tyre përveç mbi Dyrrachium . Fisniku grek Mihael Komneni Douka, i cili ishte martuar me vajzën e guvernatorit të Nikopolit, përfitoi nga kjo dhe brenda pak vitesh konsolidoi kontrollin e tij, fillimisht si vasal venecian dhe përfundimisht si sundimtar i pavarur. Në kohën e vdekjes së tij në vitin 1214/1215, Mikaeli kishte krijuar një shtet të fortë, Despotatin e Epirit, me temën e mëparshme të Nikopolit në thelb. [8] [9]

Tema e Nikopojës, nga fundi i shekullit IX, përfshinte prefekturën moderne greke të Etolia-Akarnanisë dhe pjesën më të madhe të Epirit deri në Buthrotum . Në antikitetin e vonë, kjo korrespondonte me provincën e Epirit vetus, por përfshinte edhe Aetolia, e cila ishte pjesë e krahinës së Achaeas . [10] [11] Në lindje, kufizohej me temën e Hellas, ndoshta përgjatë lumit Mornos dhe shpateve perëndimore të maleve të Pindit, [12] dhe në veri, me temën e Dyrrhachium dhe sclavinia e Vagenetia .

Pavarësisht nga emri i saj, kryeqyteti i temës nuk ishte Nikopolis, i cili në atë kohë ishte në gërmadha ose për shkak të pushtimeve sllave ose për shkak të sulmeve arabe, por Naupaktos . [13] [14] Tema ndahej rregullisht në tourmai, secila nën tourmarchet e veta. Përveç kësaj, si temë ka qenë një bazë e madhe për operacionet e bizantinë në të gjithë Adriatikun në jug të Italisë, dhe priti një kontigjent të Mardaite marinsa, ndoshta nën e tyre ishte katepano. [15] [13] Warren Treadgold vlerëson me hamendje forcën e saj ushtarake në rreth 1000 këmbësorë dhe marina në shekujt IX-X. [16]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Nesbitt, John W.; Oikonomides, Nicolas, red. (1994). Catalogue of Byzantine Seals at Dumbarton Oaks and in the Fogg Museum of Art, Volume 2: South of the Balkans, the Islands, South of Asia Minor. Washington, DC: Dumbarton Oaks Research Library and Collection. ISBN 0-88402-226-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Pertusi, A. (1952). Constantino Porfirogenito: De Thematibus (në italisht). Rome: Biblioteca Apostolica Vaticana.
 • Tabula Imperii Byzantini. Volume 3
 • Treadgold, Warren T. (1995). Byzantium and Its Army, 284–1081. Stanford, California: Stanford University Press. ISBN 0-8047-3163-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Zakythinos, Dionysios (1941). "Μελέται περὶ τῆς διοικητικῆς διαιρέσεως καὶ τῆς ἐπαρχιακῆς διοικήσεως ἐν τῷ Βυζαντινῷ κράτει" [Studies on the administrative division and provincial administration in the Byzantine state]. Ἐπετηρίς Ἐταιρείας Βυζαντινῶν Σπουδῶν (në greqisht). 17: 208–274 [239–243]. hdl:11615/19494.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Soustal & Koder 1981
 2. ^ Soustal & Koder 1981
 3. ^ Soustal & Koder 1981
 4. ^ Nesbitt & Oikonomides 1994.
 5. ^ ODB, "Theme of Nikopolis" (T. E. Gregory), p. 1485.
 6. ^ Fine 1994
 7. ^ Soustal & Koder 1981.
 8. ^ ODB, "Theme of Nikopolis" (T. E. Gregory), p. 1485.
 9. ^ Soustal & Koder 1981.
 10. ^ Nesbitt & Oikonomides 1994, p. 9.
 11. ^ Soustal & Koder 1981, p. 54.
 12. ^ Pertusi 1952, p. 176.
 13. ^ a b Nesbitt & Oikonomides 1994, p. 9.
 14. ^ Soustal & Koder 1981.
 15. ^ ODB.
 16. ^ Treadgold 1995.