Jump to content

Theresa Russell

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Theresa Russell nga David Shankbone


Theresa Russell (e lindur më 20 mars 1957) është një aktore e njohur amerikane e cila luajti rolin e Mbreti Zog në filmin "Arie" të prezantuar premierë në Shqipëri 26 vite nga prodhimi dhe dedikuar atentatit në vitin 1931.


Russell lindi Tereze Paup në San Diego , Kaliforni dhe ishte e bija e Carole Platt dhe Jerry Russell Paup. Ajo mori pjesë në Shkollën e Lartë Burbank, por nuk u diplomua. Ajo u martua me regjisorin e filmit Nicolas Roeg (lindur 1928), në vitin 1982 kur çifti kishte dy djem, Statten (lindur 1983) dhe Maximillian (lindur 1985); Roeg dhe Russell u divorcuan. Townshend i i grupit muzikor The Who thotë se Russell ishte frymëzim për këngën e tij, "Athena", e cila është quajtur fillimisht "Tereza". Aktualisht aktorja jeton në Kaliforni.


Theresa e filloi modelimin në moshën 12 vjeçare dhe bëri debutimin e filmit në vitin 1976 , në moshën 19 vjeçare me "The Last Tycoon" si protagoniste me Robert De Niro. Paraqitja tjetër e Russell ishte në "Straight Time" (1978). "Bad Time" (1980) ishte i pari i gjashtë filmave i cili u vlerësua dhe u drejtua nga bashkëshorti i saj në të ardhmen Nicolas Roeg me të cilin ajo u martua në vitin 1982 . Bashkëpunimet Roeg / Russell përfshijnë filmat "Insignificance" , "Eureka" , "Track 29" , "Cold Heaven" dhe "Aria" . Ajo ka qenë gjithashtu e çmuar gjerësisht për rolet e saj "The Razor's Edge" (1984), "Black Widow" (1987), "Impulse" (1990), dhe "The Believer" (2001), si dhe mini-seritë e HBO-së "Empire Falls" në vitin 2005 me Ed Harris . Russell u shfaq në vitin 2007 si gruaja e Flint Markos (Thomas Haden Church) tek filmi "Spider-Man 3" .


Viti Titulli Roli Shënim
1976 The Last Tycoon Cecilia Brady
1978 Straight Time Jenny Mercer
1980 Bad Timing Milena Flaherty
1983 Eureka Tracy
1984 The Razor's Edge Sophie MacDonald
1985 Insignificance Actress
1987 Black Widow Catharine Petersen
1987 Aria King Zog
1988 Track 29 Linda Henry
1989 Physical Evidence Jenny Hudson
1990 Impulse Lottie Mason
1991 Whore Liz
1991 Cold Heaven Marie Davenport
1991 Kafka Gabriela
1994 Being Human The Storyteller
1995 Hotel Paradise Short film
1995 The Grotesque Lady Harriet Coal
1996 The Flight of the Dove Mary Ann Curran
1996 Public Enemies Kate 'Ma' Barker Video
1996 A Young Connecticut Yankee in King Arthur's Court Morgan le Fay
1996 The Proposition Catherine Morgan
1998 Running Woman Emily Russo
1998 Wild Things Sandra Van Ryan
2000 Luckytown Stella
2001 The Believer Lina Moebius
2002 The House Next Door Helen Schmidt
2002 Passionada Lois Vargas
2002 Now & Forever Dori Wilson
2003 Water Under the Bridge Jackie O'Connor
2003 The Box Dora Baker
2003 Love Comes Softly Marty Claridge
2007 Spider-Man 3 Emma Marko
2007 On the Doll Diane
2008 Dark World Nicole
2008 Chinaman's Chance: America's Other Slaves Mrs. Williams
2008 Jolene Aunt Kay
2009 He's Just Not That Into You Anna's mother Scenes deleted
2009 16 to Life Louise
2011 1 Out of 7 Lexi's Mom
2011 Rid of Me Mrs. Lockwood
2011 Born to Ride Frances Callahan
2012 The Legends of Nethiah Nethiah's Mother
2013 A Winter Rose Rachal Love Completed
2013 Moving Mountains Trish Bragg Post-production
Viti Titulli Roli Shënim
1979 Blind Ambition Maureen Dean TV miniseries
1993 A Woman's Guide to Adultery Rose Episodes: "1.1", "1.2", "1.3"
1994 Thicker Than Water Debbie / Jo TV film
1995 Trade-Off Jackie Daniels TV film
1996 Once You Meet a Stranger Margo Anthony TV film
1999 G vs E Reesa Tussel Episode: "To Be or Not to Be Evil"
2000 Nash Bridges Ellen Holiday / Sarah Williams Episodes: "Jackpot: Parts 1 & 2"
2001 Earth vs. the Spider Trixie Grillo TV film
2002 Glory Days Hazel Walker Main role (9 epiosdes)
2002 Project Viper Dr. Nancy Burnham TV film
2003 Chasing Alice TV film
2003 Love Comes Softly Sarah Graham TV film
2005 Blind Injustice Joanna Bartlett TV film
2005 Empire Falls Charlene TV miniseries
2006 Law & Order: Criminal Intent Regina Reid Episode: "On Fire"
2007 American Heiress Jordan Wakefield Episodes: "Lion King", "Crash and Burn", "Lions and Tigers and Bears..."
2009 Fringe Rebecca Kibner Episode: "Momentum Deferred"
2010 Cold Case Rachel Malone Episode: "One Fall"
2012 Liz & Dick Sara Taylor TV film