Transporti në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një tren i pasagjerëve në Kosovë.

Transporti në Kosovë është e komplikuar nga çështjet politike që kanë të bëjnë me njohjen ndërkombëtare. Republika e Kosovës e shpalli pavarësinë në vitin 2008 nga Serbia. Ajo aktualisht ka 110 njohje diplomatike, nga të cilat 108 janë anëtarë të Kombeve të Bashkuara. Lidhjet e transportit në veri janë të ndarë, veçanërisht transporti hekurudhor) meqë Serbia nuk e njeh pavarësinë e Kosovës. Kosova është njohur si shtet sovran me të gjitha vendet e tjera fqinje me të cilat ndan kufi.

Rrugët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autostradë R7 mes Kosovës dhe Shqipërisë
 • Gjithsej: 1,926 km
 • Vendi në krahasim me botën: 175
 • Të asfaltuara: 1,668 km
 • Të pa asfaltuara: 258 km

Kosova ka 2 autostrada (1 është në ndërtim të sipër)

Hekurudha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stacioni i trenit në Pejë
 • Gjithsej: 430 km
 • Vendi në krahasim me botën: 115
 • Standard matës: 430 km, me lartësi 1.435-m

Aeroporte[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aeroporti Ndërkombëtar I Prishtinës

Aeroporte: 10

 • Aeroportet me pista të shtruara: 4
  • 2,438 të 3,047 m: 1
  • 1,524 të 2,437 m: 1
  • Nën 914 m: 2
 • Aeroportet me pista të pa-shtruara: 4
  • Nën 914 m: 4
 • Heliporte: 2

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]