Jump to content

Unity (Makinë për krijimin e lojërave)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Unity është një program Ndër-platformik i zhvilluar nga Unity Technologies[1] dhe përdoret për krijimin e video lojërave për PC, Konzola, paisje mobile dhe web lojëra. E zhvilluar së pari vetëm për  Mac OS, në konferencen e Apple në vitin 2005, që nga ajo kohë ajo u zgjerua qe të marrë më shum se 15 platrforma.[2][3] Tani ky program është program kyq për paisjet per zhvillimin e softuerit(software development kit-SDK) për platformen Wii U.[4]

Unity Pro është i mundshem me pagesë ndërsa Unity Personal nuk ka nevoj për pagesë (është falas); është ne dispozicion per perdorim të çfarëdoshem tek individet e apo kompanitë e ndryshme me më pak se US$100,000 te ardhura vjetore në bruto.[5][6] Në Mars 3, 2015 me lancimin e  Unity 5.0, ata mundesuan që i tërë programi të jetë falas, me më pak kod nga shfryhtëzuesit edhe nje mbeshtetje më te madhe nga zhvilluesit e Unity.

Unity 1.0 ishte prezantuar në konferencen Apple në vitin 2005 ndërsa është lancuar më 8 qershor, 2005. Verzioni i parë ishte i kufizuar vetëm me platformën Mac OS. Karakteristikat e përfshira në atë kohë kanë qenë:  OpenGL renderi, fizika e lojërave Novodex (tashmë PhysX), audio dhe  gjuha programuese C#.[7] Pako e Unity kishte në dispozicion  edicionet 'Indie' dhe 'Pro'. Ku 'Indie' ishte me çmim më të ulët, ndërsa 'Pro' me çmim më të lartë ngaqë përfshinte me shumë karakteristika.

Unity 2.0 ishte publikuar më 11 tetor, 2007, përgjatë konferencës së parë të Unity.[8] Janë shtuar generimi i terrenit, sistemi rrjetit (bazuar në RakNet), renderimi i hijeve dhe sistemi per ndertimin e ndërfaqes. Ky verzion po ashtu ka prezantuar Unity Asset Server, një produkt shtesë me mundesi te shperndartjes se asseteve (kodeve,dizajneve te karaktereve, terrene etj) me lehtë.

Unity 3.0 ishte publikuar më 4 tetor, 2010. Kjo solli ndriqimi duke perdorur Illuminate Labs' Beast teknologjinë, procesimin e audios, dhe mbeshtetje per C# 3.5. Ky verzion po ashtu mundesoi nje shikim paraprak per mbështetjen në platformën Android, ku zyrtarisht u deklarua 'leshimi' më 1 Mars, 2011.

Më 10 nëntor, 2010, u integrua Unity Asset Store(Marketi per assete te gatshme). [9]

Unity 4.0 u leshua më 13 nëntor 2012. Një numër shum i madh ndryshimesh duke përfshirë edhe sistemin per animacione 'Mecanim', DirectX 11 mbeshtetje.

Unity 5.0 u lancua më 3 Mars, 2015, ishte verzioni i parë falas nga Unity, duke shtuar ndriqimin global duke u bazuar në gjeometri. Po ashtu ndryshime të mëdha përfshirë, reflektime,një audio-mikser me efekte dhe përmirsuan punimin e animacioneve.

  1. ^ Riccitiello, John (23 tetor 2014). "John Riccitiello sets out to identify the engine of growth for Unity Technologies (interview)". VentureBeat (Intervistë). Intervistuar nga Dean Takahashi. Marrë më 18 janar 2015. {{cite interview}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Unity - Fast Facts". Marrë më 5 shkurt 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "How Unity3D Became a Game-Development Beast". Slashdot.org. Dice. 3 qershor 2013. Arkivuar nga origjinali më 13 shkurt 2014. Marrë më 13 korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Helgason, David (2 nëntor 2012). "Game developers, start your Unity 3D engines". GamesBeat (Intervistë). Intervistuar nga Dean Takahashi. VentureBeat. Marrë më 13 korrik 2014. {{cite interview}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Unity Software License Agreement 4.x". Unity Technologies. 23 korrik 2013. Marrë më 5 shtator 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Unity Game Engine Goes Free For iOS, Android And BlackBerry 10 Developers". TechCrunch. AOL. Marrë më 18 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Unity 1.0 Features". Unity Technologies. Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2005. Marrë më 8 shkurt 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
  8. ^ "Unite 2007". Unity Technologies. Arkivuar nga origjinali më 21 qershor 2015. Marrë më 8 shkurt 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "Unite 2010: Tech outfit introduces in-engine marketplace". Develop Online. Marrë më 8 shkurt 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)