Jump to content

Universiteti i Bukureshtit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pallati Universitar është ndërtesa kryesore e Universitetit të Bukureshtit

Universiteti i Bukureshtit është një universitet publik i themeluar në formën e tij aktuale më korrik 4, 1864; 159 vite më parë (1864-07-04) me një dekret të Princit Alexandru Ioan Cuza për të kthyer ish- Akademinë e Princit në Universitetin aktual të Bukureshtit, duke e bërë një nga universitetet më të vjetra moderne rumune. Është një nga pesë anëtarët e Konsorciumit Universitaria (grupi i universiteteve elitare rumune). [1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Bukureshtit u themelua me Dekretin nr. 765 të 4 korrikut 1864 nga Alexandru Ioan Cuza dhe është një qendër akademike kryesore dhe një pikë referimi e rëndësishme në shoqëri.

Universiteti i Bukureshtit është i pasur me histori dhe ka kontribuar aktivisht në zhvillimin dhe modernizimin e arsimit, shkencës dhe kulturës rumune që nga viti 1694. Në vitin 1694 Konstantin Brâncoveanu, sundimtar i Vllahisë, kishte themeluar Akademinë Princore në Bukuresht me leksione të mbajtura në greqisht. Në vitin 1776, Aleksandër Ipsilantis, sundimtari i Vllahisë, reformoi kurrikulën e Akademisë së Princit, ku tani mësoheshin kurse të frëngjishtes, italishtes dhe latinishtes. Pas vitit 1821, Akademia Princore u vazhdua nga Kolegji Shën Sava . Në 1857, Carol Davila dhe Nicolae Crețulescu krijuan Shkollën Kombëtare të Mjekësisë dhe Farmacisë . Në vitin 1859 u krijua Fakulteti Juridik.

Më 4/16 korrik 1864, Princi Alexandru Ioan Cuza themeloi Universitetin e Bukureshtit, duke bashkuar Fakultetet e Drejtësisë, Shkencave dhe Letërsisë si një organ i vetëm. Në 1869, Fakulteti i Mjekësisë krijohet përmes transformimit të Shkollës Kombëtare të Mjekësisë dhe Farmacisë. Në vitet në vijim u krijuan fakultete të reja: 1884 – Fakulteti Teologjik; 1906 – Instituti i Gjeologjisë; 1913 – Instituti Akademik për Elektroteknologji; 1921 – Fakulteti i Mjekësisë Veterinare; 1923 – Fakulteti i Farmacisë, 1924 – Instituti i Mjekësisë Ligjore Mina Minovici .

Në vitin 1956, drejtuesit e studentëve, kryesisht nga ky universitet, planifikuan një protestë paqësore kundër regjimit komunist të Rumanisë, por u penguan me forcë ta kryenin atë. (Shih lëvizjen studentore të Bukureshtit të vitit 1956 ).

Pjesa më e madhe e ndërtesës është ende e paprekur, megjithatë gjatë bombardimeve të Bukureshtit në 1944, korpusi qendror i ndërtesës u dëmtua rëndë dhe u shkatërrua për shkak të bombave Luftwaffe, dhe u rindërtua vetëm në 1969-1971. Seksione të tjera u përfunduan gjithashtu deri në vitin 1980.

Zona përreth ndërtesës së vjetër të Universitetit ( Sheshi i Universitetit ), ngjitur me sheshet CA Rosetti, Roman, Kogălniceanu dhe Union ishte skena e shumë trazirave, protestave dhe përleshjeve me forcat e sigurisë gjatë Revolucionit Rumun të vitit 1989. Gjatë muajve prill-qershor 1990, Universiteti i Bukureshtit ishte qendra e protestave antikomuniste .

Në vitin 1996, Emil Constantinescu, rektori i atëhershëm i Universitetit të Bukureshtit, u zgjodh President i Rumanisë, pasi mundi Ion Iliescu në zgjedhjet presidenciale rumune të vitit 1996 .

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakultetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fakulteti i Biznesit dhe Administratës
 • Fakulteti i Biologjisë
 • Fakulteti i Kimisë
 • Fakulteti Juridik
 • Fakulteti Filozofik
 • Fakulteti i Fizikës
 • Fakulteti i Gjeografisë
 • Fakulteti i Gjeologjisë dhe Gjeofizikës
 • Fakulteti i Historisë
 • Fakulteti i Studimeve të Gazetarisë dhe Komunikimit
 • Fakulteti i Gjuhëve dhe Letërsive të Huaja
 • Fakulteti i Letërsisë
 • Fakulteti i Matematikës dhe Shkencave Kompjuterike
 • Fakulteti i Psikologjisë dhe Shkencave të Edukimit
 • Fakulteti i Sociologjisë dhe Punës Sociale
 • Fakulteti i Shkencave Politike
 • Fakulteti i Teologjisë Orthodhokse
 • Fakulteti i Teologjisë Katolike Romake
 • Fakulteti i Teologjisë Baptiste

Njësitë akademike dhe kërkimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti ka pesë departamentet e mëposhtme ndërdisiplinore:

 • Departamenti i teknologjisë
 • Departamenti i mësimit në distancë
 • Departamenti i UNESCO-s për shkëmbimet ndërkulturore dhe ndërfetare
 • Departamenti i pedagogjisë dhe arsimit
 • Shkolla e Doktoraturës Frankofone e Shkencave Sociale ( frëngjisht: École Doctorale Francophone de l'Europe Centrale et de Sud-Est </link> )

Fakultete të tjera kanë ndërtesat dhe objektet e tyre kërkimore, të shpërndara në të gjithë qytetin, si p.sh.

 • Departamenti i Gjuhëve dhe Letërsive Gjermane, Sllave dhe Orientale, në rrugën Pitar Moş.
 • Fakulteti i Fizikës, në qytetin e vogël të Măgurele, me vendndodhje 16 kilometres (9.9 mi) në jug të Bukureshtit.
 • Fakulteti i Biologjisë, në Splaiul Independenței .
 • Fakulteti Filozofik, në Splaiul Independenței .
 • Fakulteti i Psikologjisë, në Șoseaua Panduri.
 • Fakulteti i Shkencave Politike, në rrugën Sfântu Ştefan.
 • Fakulteti i Teologjisë Ortodokse, në rrugën Bibescu Voda, pranë sheshit Unirii .
 • Fakulteti i Teologjisë Katolike Romake, në rrugën General Berthelot.
 • Fakulteti i Teologjisë Baptiste, në rrugën Berzei.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Consorțiul Universitaria s-a întrunit la Tulcea". ziaruldetulcea.ro (në rumanisht). Marrë më 21 qershor 2023.