Jump to content

Universiteti i Firences

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti i Firences ( italisht : Università degli Studi di Firenze, UniFI ) është një universitet kërkimor publik italian i vendosur në Firence, Itali . Ai përfshin 12 shkolla dhe ka rreth 50,000 studentë të regjistruar.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i parë në Firence ishte Studium Generale, i cili u themelua nga Republika Firence në 1321. Studiumi u njoh nga Papa Klementi VI në 1349 dhe u autorizua të jepte diploma të rregullta. Papa vendosi gjithashtu se fakulteti i parë italian i teologjisë do të ishte në Firence . Studiumi u bë një universitet perandorak në 1364, por u zhvendos në Pizë në 1473 kur Lorenco i Madhërishëm fitoi kontrollin e Firences. Charles VIII e zhvendosi atë nga 1497 në 1515, por u zhvendos përsëri në Piza kur familja Medici u kthye në pushtet.

Universiteti modern daton nga viti 1859, kur një grup institucionesh të ndryshme të studimeve të larta u grupuan së bashku në Istituto di Studi Pratici e di Perfezionamento, i cili një vit më vonë u njoh si një universitet i plotë nga qeveria e Italisë së sapobashkuar. Në vitin 1923, Istituto u emërua zyrtarisht si Universitet nga Parlamenti Italian .

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti është i ndarë në 12 shkolla, të cilat janë: Bujqësia; Arkitekturë ; Arte; Ekonomik; Arsimi; Inxhinieri; Ligji; Matematikë, Fizikë dhe Shkencat e Natyrës ; Mjekësia dhe Kirurgjia; Farmakologji ; Shkenca Politike ; dhe Psikologjia .

Fakultetet janë të vendosura në zona tradicionalisht strategjike bazuar në lëndën e tyre.

Fakulteti i Ekonomisë, Fakulteti i Drejtësisë dhe Fakulteti i Shkencave Politike janë në Polo delle Scienze Sociali (kampusi i shkencave shoqërore), në rrethin Novoli, pranë gjykatës së re.

Fakulteti i Mjekësisë dhe Kirurgjisë, Fakulteti i Farmakologjisë dhe departamente të caktuara shkencore dhe inxhinierike janë në rrethin Careggi, afër spitalit.

Fakulteti i Inxhinierisë ndodhet në Institutin S. Marta, ndërsa Fakulteti i Bujqësisë është përballë Parco delle Cascine .

Fakulteti i Shkencave Matematikore, Fizike dhe Natyrore ndodhet në Sesto Fiorentino .

Fakulteti i Arkitekturës është në qendër të qytetit, si Accademia di Belle Arti, shtëpia e Davidit të Michelangelo .

Fakultetet e Letërsisë, Historisë, Filozofisë dhe Pedagogjisë janë në qendër të Firences .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]