Jump to content

Ushtria Gjermane (1935–1945)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Etiketa e helmetës së përdorur nga ushtria gjermane në mesin e viteve 1940.

Ushtria Gjermane (gjermanisht: Heer) ishte përbërësi i forcave tokësoreWehrmacht-it, Forcave të Armatosura të rregullta të Gjermanisë naziste, nga viti 1935 deri sa pushoi së ekzistuari në 1945 dhe më pas u shpërbë zyrtarisht në gusht 1946. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, gjithsej rreth 13.6 milionë ushtarë shërbyen në ushtrinë gjermane. Personeli i ushtrisë përbëhej nga vullnetarë dhe rekrutët.

Vetëm 17 muaj pasi Adolf Hitleri shpalli programin gjerman të riarmatimit në 1935, ushtria arriti qëllimin e saj të parashikuar prej 36 divizionesh. Në vjeshtën e vitit 1937 u formuan edhe 2 trupa të tjera. Në vitin 1938 u formuan 4 trupa shtesë me përfshirjen e 5 divizioneve të Ushtrisë Austriake pas Anschluss në mars.[1] Gjatë periudhës së zgjerimit të saj nën Hitlerin, Ushtria Gjermane vazhdoi të zhvillonte konceptet e pionierëve gjatë Luftës së Parë Botërore, duke kombinuar asetet tokësore dhe ajrore në forcat e armatosura të kombinuara. E shoqëruar me metoda operacionale dhe taktike si rrethimet dhe "beteja e asgjësimit", ushtria gjermane arriti fitore të shpejta në dy vitet e para të Luftës së Dytë Botërore, një stil i ri lufte i përshkruar si Blitzkrieg (luftë rrufe) për shpejtësinë dhe fuqinë e tij shkatërruese.[1]

  1. ^ a b E. Haskew, Michael. The Wehrmacht (në anglisht). fq. 1st-p28, 2nd-p61-62.