V for Vendetta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

V for Vendetta është një film i vitit 2005 drejtuar nga James McTeigue.

Filmi është i bazuar në romanin V for Vendetta Shkruar nga Alan Moore dhe ilustruar nga David Lloyd, përshtatur për ekran nga vëllezërit Wachowski. Historia është vendosur në një Britani, të nesërme e cila sundohet nga një regjim shtypës i udhëhequr nga Adam Sutler.

Filmi ishte planifikuar fillimisht të dilte në 4 nëntor 2005, por për arsye të prodhimit u vonua deri në 17 mars 2006.

Ngjarjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Njerëzit nuk duhet të tremben nga qeveritë e tyre : qeveritë duhet të tremben nga populli."

Ndërmjet 2005 dhe 2015 në Mbretërinë e Bashkuar dhe shumicës se pjesës tjetër të botës janë duke përjetuar një periudhë të luftës socio-politikisht të paqëndrueshme, me protesta civile që kanë rezultuar shpesh në luftë urbane. Në 2015, Norsefire ("zjarri skandinav") partia neokonservatore, e udhëhequr nga Adam Sutler, arriti të marrë një konsensus nga populli, duke përdorur frikën si një katalizator, doli fituese ne zgjedhjet e përgjithshme dhe u emërua Kancelar i Lartë. Në 2019 Britania është sunduar në mënyrë aq të vendosur nga një regjim shtypës që mban në kontroll publik dhe jetën e individëve nëpërmjet kontrollit absolut mbi mjetet e komunikimit masiv dhe një polici sekrete të pamëshirshme. Rezultati përfundimtar është paqe civile në këmbim për humbjen e lirive individuale. Populli, në dritën e vetë, ai vendosi të pranojë këtë kompromis.

Disa vjet më pas sistemi është i shqetësuar nga veprimet e një njeriu misterioz i cili paraqitet vetëm si V. Ai u fsheh pas maskës së qeshur të Guy Fawkes, një komplotist britanik që në 1605 u përpoq të hidhte në erë Parlamentin anglez. V gradualisht zbulohet të jetë vetë një person i cili i shpëtoi mrekullisht një eksperimenti të tmerrshme biologjik i kryer në kampet e përqëndrimit para Luftës Civile, por mbeti me trupin e djegur tmerrshëm, pas një zjarri.

Së bashku në rrugën e tij, V ndeshet me të renë Evey Hammond, një vajzë jetime që fsheh për të mbijetuar urrejtjen e saj të thellë kundër qeverisë aktuale. Gjatë një sulmi mbi stacionin televiziv kryesore, Evey merr pjesë kundër vullnetit të saj nga V në përleshje me policinë dhe mbetet e plagosur. Kështu fillon marrëdhënia komplekse mes vajzës dhe shpëtimtarit të saj, i cili nuk ngurron të vrasë pa mëshirë për të arritur qëllimet e tij.

Ndërkohë, qeveria e udhëzon detektivin Finch për të gjurmuar të "rrezikshmin terrorist" dhe t'i nxjerrë ata para drejtësisë, edhe pas një zinxhir vrasjesh misterioze, hakmarrse të V. Gradualisht, megjithatë, polici kupton se diçka është e gabuar, dhe kundër vullnetit të tij nga të dhënat e lënë nga V, vjen afër kuptimit të së vërtetës shqetësuese në lidhje me konfiskimin e pushtetit nga ana e Norsefire, dhe për këtë arsye ishte vendosur mënjanë.

Një ditë më 5 nëntor 2020, një vit pas demonstrimit të bujshëm të tij të parë, V është i gatshëm për aktin e tij final : të mbajë fjalën e tij pra të shkatërroj Parlamentin, simbol i lartë i kalbësirës që është bërë në vend, duke filluar një tren të ngarkuar me eksploziv kundër ndërtimit, por para se të bëjnë kështu V eleminon nëpërmjet Creedy kancelarin Sutler, dhe pastaj vret Creedyn, por mbetet i lënduar në përleshje me këtë të fundit.

Tani po vdes, V deklaron dashurinë e tij për Evey, duke shpresuar për tu mos harruar. Vajza, i ka thënë lamtumirë mentorit të saj, nis trenin e mbushur me eksplozivë direkt e në parlament, me V të pozicionuar si kufoma në një varr. Atë natë e gjithë Londra është mobilizuar dhe vesh maskën e Guy Fawkes të cilën V ia ka dërguar çdo qytetari. Dhe ndërsa parlamenti shpërthen ndërmjet fishekzjarreve, njerëzit mund të rifitojnë individualitetin e tyre jashtë maskës së tij. Të rëndësishme janë fjalët e fundit të Evey të cilën, kur e pyet Finch në lidhje me identitetin e V, thotë, "Ai ishte Edmond Dantes. Dhe ishte babai im, nëna ime, vëllai im, shoku im, ishte ajo, kam qenë unë, ishte të gjithë ne".

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]