Jump to content

Victor Friedman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Victor A. Friedman (lindur më 18 tetor 1949) është një gjuhëtar amerikan, sllavist . Ai është profesor i shquar i shërbimit Andrew W. Mellon në Shkenca Humane në Universitetin e Çikagos . Ai mban një emërim në Departamentin e Gjuhësisë dhe një emërim bashkëpunëtor në Departamentin e Antropologjisë . Ka botuar artikuj të shumtë në anglisht, maqedonisht dhe shqip.

Friedman lindi në Çikago në një familje me pasardhës të emigrantëve hebrenj nga Perandoria Ruse dhe Rumania. Ai mori diplomën e tij në gjuhë dhe letërsi ruse në Kolegjin Reed në 1970. Doktoratura e Friedman-it ishte në gjuhë dhe letërsi sllave dhe në gjuhësi të përgjithshme në Universitetin e Çikagos në vitin 1975. Disertacioni i tij, Kategoritë gramatikore të treguesit maqedonas, ishte botimi i parë për maqedonishten moderne në SHBA dhe fitoi çmimin Mark Perry Galler për disertacionin më të mirë në Divizionin e Shkencave Humane në Çikago.

Nga viti 1975 deri në vitin 1993, Friedman dha mësim në Universitetin e Karolinës së Veriut, ku shërbeu si kryetar departamenti. Në vitin 1993, ai u emërua si profesor në Universitetin e Çikagos. [1] Ai ka mbajtur pozita vizitore në Universitetin Cornell, Universitetin e Shkupit, Universitetin e Evropës QendroreBudapest, Universitetin e Kiotos, Universitetin e Helsinkit, Universitetin e Prishtinës, Universitetin Kombëtar të Malajzisë dhe Universitetin La Trobe . Ekspertiza e tij shtrihet në të gjitha gjuhët e Ballkanit dhe Kaukazit, duke përfshirë shqipen, arumunishten, azerishten, boshnjakisht, kroatisht, serbisht, bullgarisht, gjeorgjisht, greqisht, judezmo, lake, maqedonisht, romanisht, rumanisht, rusisht, taxhikisht dhe turqisht. Hulumtimi i tij ka qenë multidisiplinar dhe ka përfshirë punë të gjerë në terren në Ballkan.

Në vitin 1994 ai shërbeu si analist i lartë i politikave dhe politikave në Kombet e Bashkuara lidhur me politikat në ish-Jugosllavi, dhe që atëherë ai është përfshirë në role të tjera konsultative në rajon.

Çmime dhe nderime

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Medalja jubilare "1300 vjet Bullgari" (1982)
 • Pllakë e artë e Universitetit të Shkupit (1981, 2003, 2007)
 • Anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë (1994)
 • Anëtar i Matica Srpska (1995)
 • Anëtar i Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Kosovës (2004)
 • Anëtar i Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë (2006)
 • Doctor Honoris Causa, Universiteti i Shkupit (2007)
 • Bursa e John Simon Guggenheim (2008–09)
 • Çmimi Vjetor për Kontribute të Shquara në Bursë, Shoqata Amerikane e Mësuesve të Gjuhëve Sllave dhe të Evropës Lindore (2009)

Publikime të zgjedhura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Macedonian (2002)
 • Turkish in Macedonia and Beyond: Studies in Contact, Typology, and Other Phenomena in the Balkans and the Caucasus (2003)
 • Studies on Albanian and Other Balkan Languages (2004)
 • Očerki laksogo jazyka (2011)
 • Makedonistički studii (2011)
 • "The Balkan Languages" (with Brian Joseph, forthcoming)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ "Friedman's biography" (në anglisht). Marrë më 13 shtator 2010.