Jump to content

Vjellja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Të vjellurit.

Vjellja,[1] e vjellura apo të vjellat është nxjerrja e pavullnetshme, me forcë e përmbajtjes së stomakut përmes gojës dhe ndonjëherë edhe hundës.

Të vjellat mund të jenë rezultat i sëmundjeve si helmimi nga ushqimi, gastroenteriti, shtatzënia, sëmundja e lëvizjes ose hangoveri; ose mund të jetë një efekt pasues i sëmundjeve të tilla si tumoret e trurit, presioni i ngritur intrakranial ose ekspozimi i tepërt ndaj rrezatimit jonizues. Ndjenja se dikush është gati të vjellë quhet nauze; shpesh paraprin, por jo gjithmonë çon në të vjella. Dëmtimi për shkak të alkoolit ose anestezisë mund të shkaktojë thithjen e të vjellave. Në raste të rënda, ku zhvillohet dehidratimi, mund të kërkohet lëngje intravenoze. Antiemetikët ndonjëherë janë të nevojshëm për të shtypur të përzierat dhe të vjellat. Të vjellat e vetë-induktuara mund të jenë një komponent i një çrregullimi të të ngrënit, siç është bulimia, dhe vetë tani klasifikohet si një çrregullim i të ngrënit më vete, çrregullim i pastrimit.

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Vjellje ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2024-07-04.