Jump to content

Xehetaria e qymyrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Minatorët e qymyrit që dalin nga një kafaz dredharak në një minierë pranë Richlands, Virxhinia në 1974.

Nxjerrja e qymyrit është procesi i nxjerrjes së qymyrit nga toka ose nga një minierë. Qymyri vlerësohet për përmbajtjen e tij energjetike dhe që nga vitet 1880 është përdorur gjerësisht për të prodhuar energji elektrike. Industritë e çelikut dhe çimentos përdorin qymyrin si lëndë djegëse për nxjerrjen e hekurit nga minerali i hekurit dhe për prodhimin e çimentos. Në Mbretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut, një minierë qymyri dhe strukturat e saj janë një gropë, një minierë qymyri quhet "gropë" dhe strukturat e minierave mbitokësore referohen si "kokë grope". Në Australi, "kolieri" në përgjithësi i referohet një miniere nëntokësore qymyri.

Nxjerrja e qymyrit ka pasur shumë zhvillime vitet e fundit, që nga ditët e para të njerëzve që bënin tunele, gërmuan dhe nxirrnin me dorë qymyrin në karroca deri në miniera të mëdha të hapura dhe me mur të gjatë. Nxjerrja në këtë shkallë kërkon përdorimin e linjave zvarritëse, kamionëve, transportuesve, foleve hidraulike dhe qethës.

Industria e minierave të qymyrit ka një histori të gjatë të ndikimeve të rëndësishme negative mjedisore në ekosistemet lokale, ndikimet shëndetësore në komunitetet dhe punëtorët vendas, dhe kontribuon shumë në krizat globale mjedisore, të tilla si cilësia e dobët e ajrit dhe ndryshimet klimatike. Për këto arsye, qymyri ka qenë një nga lëndët djegëse të para fosile që është hequr gradualisht nga pjesë të ndryshme të ekonomisë globale të energjisë. Megjithatë, vendet kryesore prodhuese të qymyrit, si Kina, Indonezia, India dhe Australia, nuk kanë arritur kulmin e prodhimit, me rritjen e prodhimit që zëvendëson rëniet në Evropë dhe SHBA[1] dhe minierat e propozuara në zhvillim.[2]

  1. ^ "Coal Information: Overview". Paris: International Energy Agency. korrik 2020. Marrë më 4 nëntor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Ryan Driskell Tate, Christine Shearer, and Andiswa Matiknca, "Deep Trouble: Tracking Global Coal Mine Proposals," Global Energy Monitor, June 2021