Jump to content

Yoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Ikonat joni dhe lingam gjehen si në forma rrethore ashtu edhe katrore. Joni është një simbol për energjinë krijuese hyjnore femërore.[1][2]

Yoni ( Sanskritisht : योनि, IAST: yoni ), i quajtur ndonjëherë pindika, është një paraqitje abstrakte ose anikonike e perëndeshës hindu Shakti . [3] Zakonisht tregohet me linga - homologu i saj mashkullor. [3] [4] Së bashku, ato simbolizojnë bashkimin e mikrokozmosit dhe makrokozmosit, [4] procesin e përjetshëm hyjnor të krijimit dhe rigjenerimit, dhe bashkimin e femrës dhe mashkullores që rikrijon të gjithë ekzistencën. [5] [2] Yoni është konceptuar si porta e natyrës për të gjitha lindjet, veçanërisht në praktikat ezoterike Kaula dhe Tantra, si dhe në traditat e Shaktizmit dhe Shaivizmit të Hinduizmit.

Yoni është një fjalë sanskrite që është interpretuar se do të thotë fjalë për fjalë "mitra", [2] [6] "burimi", [7] dhe organet femërore të brezit. [8] [9] Ai gjithashtu nënkupton organet seksuale femërore si " vagina ", " vulva ", [10] [11] dhe " uteri ", [12] [13] ose në mënyrë alternative me "origjinën, vendbanimin ose burimin" e çdo gjëje. në kontekste të tjera. [1] [5] Për shembull, teksti Vedanta Brahma Sutras në mënyrë metaforike i referohet konceptit metafizik Brahman si "joni i universit". [14] Joni me ikonografi linga gjendet në tempujt e Shivës dhe vendet arkeologjike të nënkontinentit Indian dhe Azisë Juglindore, [15] [16] [17] si dhe në skulptura të tilla si Lajja Gauri . [18]

 1. ^ a b Monier-Williams, Monier. "Yoni". Harvard University Archives. fq. 858. Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c Lochtefeld, James G. (2001). The Illustrated Encyclopedia of Hinduism, Volume 2. The Rosen Publishing Group. fq. 784. ISBN 978-0-8239-3180-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Dasgupta, Rohit (26 shtator 2014). Kimmel, Michael; Christine Milrod; Amanda Kennedy (red.). Cultural Encyclopedia of the Penis. Rowman & Littlefield. fq. 107. ISBN 978-0-7591-2314-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Beltz, Johannes (2011-03-01). "The Dancing Shiva: South Indian Processional Bronze, Museum Artwork, and Universal Icon". Journal of Religion in Europe. Brill Academic Publishers. 4 (1): 204–222. doi:10.1163/187489210x553566. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura britannica
 6. ^ Indradeva, Shrirama (1966). "Correspondence between Woman and Nature in Indian Thought". Philosophy East and West. 16 (3/4): 161–168. doi:10.2307/1397538. JSTOR 1397538. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "Nature is my yoni (womb), [...]"
 7. ^ Grimes 1996.
 8. ^ Adams, Douglas Q. (1986). "Studies in Tocharian Vocabulary IV: A Quartet of Words from a Tocharian B Magic Text". Journal of the American Oriental Society. JSTOR. 106 (2): 339–341. doi:10.2307/601599. JSTOR 601599. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "Yoni- 'womb, vulva', Yoni- "way, abode' is from a second PIE root [...]";

  Indradeva, Shrirama (1966). "Correspondence between Woman and Nature in Indian Thought". Philosophy East and West. JSTOR. 16 (3/4): 161–168. doi:10.2307/1397538. JSTOR 1397538. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Abhinavagupta; Jaideva Singh (Translator) (1989). A Trident of Wisdom: Translation of Paratrisika-vivarana. State University of New York Press. fq. 122, 175. ISBN 978-0-7914-0180-4. {{cite book}}: |last2= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "yoni or womb [...]" p. 122, "[...] in the female aspect, it is known as yoni or female organ of generation [...], p. 175"
 10. ^ Cheris Kramarae; Dale Spender (2004). Routledge International Encyclopedia of Women: Global Women's Issues and Knowledge. Routledge. fq. 1840. ISBN 978-1-135-96315-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "The sculpted image of the lingam usually stands erect in a shallow, circular basin that represents the yoni."
 11. ^ Medical literature from India, Sri Lanka, and Tibet. Leiden: E.J. Brill. 1991. ISBN 90-04-09522-5. OCLC 24501435. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Louis Renou (1939), L'acception première du mot sanskrit yoni (chemin), Bulletin de la Société de Linguistique de Paris, volume 40, number 2, pages 18-24
 13. ^ Gerd Carling (2003). "New look at the Tocharian B medical manuscript IOL Toch 306 (Stein Ch.00316. a2) of the British Library - Oriental and India Office Collections". Historische Sprachforschung / Historical Linguistics. 116. Bd., 1. H. (1): 75–95. JSTOR 40849180. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "[...] diseases of the yoni (uterus and vagina) [...]";

  Shivanandaiah, TM; Indudhar, TM (2010). "Lajjalu treatment of uterine prolapse". Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. 1 (2): 125–128. doi:10.4103/0975-9476.65090. PMC 3151380. PMID 21836800. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "[...] vaginal-uterine disorders (Yoni Vyapat) [...]";

  Frueh, Joanna (2003). "Vaginal Aesthetics". Hypatia. Wiley. 18 (4): 137–158. doi:10.1111/j.1527-2001.2003.tb01416.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Klostermaier, Klaus K. (1998). A Concise Encyclopedia of Hinduism (në anglisht). Oneworld Publications. fq. 214. ISBN 978-178074-6-722.
 15. ^ Urban, Hugh B. (2009). The Power of Tantra: Religion, Sexuality and the Politics of South Asian Studies. I.B.Tauris. fq. 2–11, 35–41. ISBN 978-0-85773-158-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Andrew Hardy; Mauro Cucarzi; Patrizia Zolese (2009). Champa and the archaeology of Mỹ Sơn (Vietnam). Singapore: NUS Press. ISBN 978-9971-69-451-7. OCLC 246492836. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Lopez, Donald S. (1995). Religions of India in Practice. Princeton University Press. fq. 304–307. ISBN 978-0-691-04324-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Bolon, Carol Radcliffe (2010). Forms of the Goddess Lajja Gauri in Indian Art. Pennsylvania State University Press. fq. 40–47, 54. ISBN 978-0-271-04369-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)