Vulva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pamje skematike e vulvas, ku tregohet një paraqitje e jashtme dhe e brendshme

Vulva (latinisht: mbulesë)[1] përbëhet nga organet gjenitale të jashtme të një femre.[2] 

Vulva përfshihet nga këto pjesë përbërëse: mons pubis, labia majora, labia minora, klitoris, fryrja e vestibuli, vestibuli vulval, meatusi urinar, gjendrat vestibulare majore dhe minore, dhe hapjen vaginale.[3][4] Meatusi urinar, funksioni primar i të cilit është largimi i urinës, përfshihet si pjesë e vulvësm pasi hapet në vestibulin vulval.

Pjesë të tjera përbërëse të vulve: vija pudendale, gjëndrat sebaceouse, trekëmbëshin urogjenital (pjesa e përparme e perineumit), dhe qimet pubike.

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "vulva". The Free Dictionary. Marrë më 10 April 2016. 
  2. ^ Telleen, Steven (11 February 2016). "The Female Reproductive System". Rice University, OpenStax CNX. Marrë më 29 March 2016. 
  3. ^ Rosdahl, Caroline (2012). Textbook of basic nursing. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.  9781605477725. 
  4. ^ Hoffman, Barbara (2012). Williams gynecology. New York: McGraw-Hill Medical.  9780071716727. 

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]