Zubejr ibn Avami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zubejr ibn el-Avami
زبير ابن العوام
Personal
Lindurrr. 594
Vdekurrr. 656 (61–62 vjet)
FejaIslam
Bashkëshorti/ja
RelationsAvam ibn Huvejlid (baba)
Safije bint Abdylmutalib (nënë)

Zubayr ibn el-Avami (arabisht: زبير ابن العوام;‎ 594–656) ishte një komandant mysliman arab në shërbim të profetit islam Muhamedit dhe kalifëve Ebu Bekrit (s. 632–634) dhe Omerit (s. 634–644) i cili luajti një rol udhëheqës në Luftërat Ridda kundër fiseve rebele në Arabi në vitin 632 –633 dhe më vonë mori pjesë në pushtimet e hershme myslimaneIrakut Sasanian në 633–634, Sirisë Bizantine në 634–638 dhe Eksarkatit të Afrikës në 639–643.

I konvertuar herët në Islam, Zubejri u bë komandant nga Muhamedi për Betejën e Bedrit në vitin 624, në të cilën Zubejri ishte i rëndësishëm në mposhtjen e forcave kundërshtare të Kurejshëve. Ai mori pjesë pothuajse në të gjitha betejat dhe ekspeditat e hershme myslimane nën Muhamedin. Pas vdekjes së Muhamedit, Zubejri u emërua komandant, në Luftërat Ridda, nga kalifi Ebu Bekër. Ai ishte i përfshirë në mbrojtjen e Medinës dhe Betejën e Jamamës. Gjatë kalifatit të Omerit, Zubejri shërbeu në pushtimet myslimane të Egjiptit, Levantit, Persisë, Sudanit dhe Tripolitanisë.

Pasi Othmani u vra, Zubejri u zotua për besnikëri ndaj kalifit të katërt Aliut, megjithëse më vonë e tërhoqi besnikërinë, pasi Aliu refuzoi të hakmerrej për vdekjen e Uthmanit. Forcat e Zubejrit u angazhuan me forcat e Aliut në Betejën e Devesë në dhjetor 656. Pas kësaj, ndërsa Zubejri po bënte sexhdenamaz, ai u vra nga Amr ibn Xhurmuz.