Çatia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Çati në Strasburg

Një çati është mbulesa e sipërme e një ndërtese, duke përfshirë të gjitha materialet dhe ndërtimet e nevojshme për ta mbështetur atë në muret e ndërtesës ose në bazamente, duke siguruar mbrojtje kundër shiut, borës, rrezet e diellit, temperaturave ekstreme dhe erës.

Karakteristikat e një çati varen nga qëllimi i ndërtesës që mbulon, materialet e disponueshme të çatisë dhe traditat lokale të ndërtimit dhe konceptet më të gjera të projektimit dhe praktikës arkitekturore dhe mund të rregullohen gjithashtu nga legjislacioni vendas ose kombëtar. Në shumicën e vendeve një çati mbron kryesisht nga shiu. Një verandë mund të jetë e mbuluar me material që mbron nga rrezet e diellit, por pranon elementët e tjerë. Çatia e një konservatori kopshtesh mbron bimët nga të ftohtit, era dhe shiu, por pranon dritën.

Elementet e projektimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elementet në projektimin e një çatie janë:

  • materiali
  • ndertimi
  • qëndrueshmëria

Materiali i një çatie mund të variojë nga gjethet e bananes, kashta gruri ose bari i detit deri te qelqi i laminuar, bakri, llamarina prej alumini dhe betoni i para-derdhur. Në shumë pjesë të botës tjegulla prej qeramike ka qenë materiali mbizotërues i çatisë për shekuj, nëse jo për mijëvjeçarë. Materialet e tjera të çatisë përfshijnë asfalt, katranin e qymyrit, gomën EPDM, Hypalon, shkumë poliuretani, PVC, rrasa, pëlhurë Teflon, TPO dhe shkundje druri dhe herpes.

Ndërtimi i një çatie përcaktohet nga mënyra e saj e mbështetjes dhe nga mënyra se si është urë hapësira e poshtme dhe nëse çatia është e pjerrët ose jo. Katrani është këndi në të cilin çatia ngrihet nga pika më e ulët në atë më të lartë. Shumica e arkitekturës shtëpiake të SHBA-së, me përjashtim të rajoneve shumë të thata, kanë çati të pjerrëta ose të pjerrëta. Edhe pse elementët modernë të ndërtimit si tubacionet e kullimit mund të heqin nevojën për hapje, çatitë janë të pjerrëta për arsye të traditës dhe estetike. Pra, lartësia varet pjesërisht nga faktorët stilistik, dhe pjesërisht nga praktikat.

Disa lloje të çatisë, për shembull kashta, kërkojnë një hap të pjerrët në mënyrë që të jenë të papërshkueshëm nga uji dhe të qëndrueshëm. Llojet e tjera të çatisë, për shembull mbathjet, janë të paqëndrueshme në një çati me pjerrësi të pjerrët, por ofrojnë mbrojtje të shkëlqyer nga moti në një kënd relativisht të ulët. Në rajonet ku ka pak shi, një çati pothuajse e sheshtë me një rrjedhje të lehtë siguron mbrojtje të përshtatshme kundër një rrebesh të rastësishëm. Tubat e kullimit gjithashtu heqin nevojën për një çati të pjerrët.

Qëndrueshmëria e një çatie është një çështje shqetësuese sepse çatia është shpesh pjesa më pak e aksesueshme e një ndërtese për qëllime riparimi dhe rinovimi, ndërsa dëmtimi ose shkatërrimi i saj mund të ketë efekte serioze.

Forma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Terminologjia e disa pjesëve të çatisë

Forma e çatisë ndryshon shumë nga rajoni në rajon. Faktorët kryesorë që ndikojnë në formën e çatisë janë klima dhe materialet e disponueshme për strukturën e çatisë dhe mbulesën e jashtme.[1]

Format bazë të kulmeve janë të sheshta, njëkatëshe, me kapakë, papafingo, me rripa, me flutura, me hark dhe me kube. Ka shumë variacione të këtyre llojeve. Kulmet e ndërtuara nga seksione të sheshta që janë të pjerrëta quhen çati me pjerrësi (në përgjithësi nëse këndi i kalon 10 gradë). Çatitë e pjerrëta, duke përfshirë çatitë me kapakë, me rrota dhe kulme, përbëjnë numrin më të madh të kulmeve shtëpiake. Disa çati ndjekin forma organike, ose nga dizajni arkitektonik ose sepse një material fleksibël si kashta është përdorur në ndërtim.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Roofing Materials to Protect You From the Elements". HuffPost (në anglisht). Marrë më 2018-11-07.