Administrata Apostolike e Shqipërisë së Jugut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Administrata Apostolike e Shqipërisë së Jugut (anglisht:Apostolic Administration of Southern Albania; latinisht:Administratio Apostolica Albaniae Meridionalis) është një administratë apostolike e Kishës KatolikeShqipëri, që mbulon rajonet jugore të vendit. Ajo ka juridiksion mbi të gjithë katolikët në territorin e saj, si të Kishës Latine ashtu edhe të Katolikëve Bizantinë . [1] Është e drejtë e të drejtës së Kryedioqezës Tiranë-Durrës . [2] Katedra e saj është në Pro-Katedralen e Shën Marisë dhe Shën Luigjit ( Albanian ) në selinë peshkopale të Vlorës .

Administrata Apostolike e Shqipërisë së Jugut përbën një territor kishtar që përfshin Kishën Katolike Bizantine Shqiptare, e cila në vetvete nuk drejton ekskluzivisht asnjë juridiksion peshkopal. [3] Pretendime të tilla janë vënë në pikëpyetje nga disa ekspertë kryesorë katolikë lindorë. [4]

Që nga 25 janari 2005, i është nënshtruar kryepeshkopatës katolike romake Tiranë-Durrës, brenda krahinës metropolitane të sapokrijuar. [5]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Territori i Administratës Apostolike të Shqipërisë së Jugut

Më 11 Nëntor 1939, Selia e Shenjtë nxorri vulës papnore të Inter-rajoneve, duke krijuar Administratën Apostolike të Shqipërisë së Jugut . Fillimisht, ajo u krijua si një administratë e rregullt apostolike, për të gjithë katolikët në rajonet jugore të Shqipërisë, si të riteve latine ashtu edhe ato bizantine . Territori i saj ishte shkëputur nga Kryedioqeza Katolike Romake e Durrësit dhe fillimisht mbulonte rrethet e Elbasanit, Korçës, Beratit, Valonës dhe Argjirokastros. [6]

Ordinaret ipeshkvore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

(të gjithë katolikë shqiptarë)

Administratorët Apostolik të Shqipërisë së Jugut
 • Leone Giovanni Battista Nigris, Kryepeshkop titullar i Filipisë (11 nëntor 1939 [7] – 1945), ndërsa delegat apostolik në Shqipëri
 • Nikollë Vinçenc Prennushi ( OFM ) (1946 – vdekje 19 mars 1949), ndërsa Kryepeshkopi katolik romak i Durrësit
 • vend i lirë (1949 – 1992)
 • Ivan Dias, Kryepeshkop titullar i Rusibisir (1992 – 1996.11.08), ndërsa Nunci Apostolik (ambasador papal) në Shqipëri, më parë Pronunc Apostolik në Benin (1982.05.08 – 1987.06.20), Ganë (1902-1902) dhe To . 20.06.1987), Nunc Apostolik në Kore (20.06.1987 – 16.01.1991); më vonë Kryepeshkopi Mitropolitan i Bombeit (Indi) (1996.11.08 – 2006.05.20), krijoi Kardinal-prift i Spirito Santo alla Ferratella (2001.02.21 [2001.06.03] – . . . ), Prefekt i Kongregatës Romake për Ungjillëzimin e Popujve (2006.05.20 – 2011.05.10), President i Komisionit Ndërdikastrial për Konkretimin Fetar (2006.05.20 – 2011.05.10), Kancelari i Madh i Universitetit Papnor0502011 . 20 – 10.05.2011)
 • Hil Kabashi, OFM, ipeshkëv titullar i Turres në Byzacenë (3 dhjetor 1996 - 15 qershor 2017)
 • Giovanni Peragine, B., Peshkopi titullar i Fenikas (15 qershor 2017 - tani)

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Galadza, Peter (2007). "Eastern Catholic Christianity". The Blackwell Companion to Eastern Christianity (në anglisht). Malden, MA: Blackwell Publishing. fq. 291–318. ISBN 9780470766392.

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Acta Apostolicae Sedis, 32 (1940), p. 139-140.
 2. ^ Acta Apostolicae Sedis, 97 (2005), p. 131-132.
 3. ^ "Apostolic Administration of Southern Albania". Marrë më 9 nëntor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Galadza 2007.
 5. ^ Acta Apostolicae Sedis, 97 (2005), p. 131-132.
 6. ^ Acta Apostolicae Sedis, 32 (1940), p. 139-140.
 7. ^ Acta Apostolicae Sedis (PDF). Vëll. XXXII. 1940. fq. 139–40. Marrë më 18 maj 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)