Hil Kabashi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hil Kabashi dhe motra e tij Marta (2006)

Hil Kabashi (i lindur më 19. Shkurt 1941Kaparçe, atëherë Mbretëria e Jugosllavisë ) është peshkop katolik romak . Nga viti 1996 deri në vitin 2017 ka qenë Administrator Apostolik i Administratës Apostolike të Shqipërisë së Jugut .

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hil Kabashi u bashkua me urdhrin françeskan dhe kaloi novatorin në Manastirin Kraljeva Sutjeska në Bosnje . Ai studioi teologjiSarajevë, ku vdiq më 18. Shugurimi në priftëri në maj 1969. Fillimisht punoi në baritore, si kapelan në Bugojno dhe Bihaq në Bosnje dhe nga viti 1971 deri në vitin 1976 në Gjakovë të Kosovës. Ai ishte pastor atje nga viti 1976 deri në 1979.

Përpara emërimit të tij në Shqipëri, Kabashi ishte përgjegjës për kujdesin baritor të emigrantëve shqiptarë në Misionin Katolik Shqiptar në Shtutgart nga viti 1984 deri në vitin 1997. Gjatë kësaj kohe ai përktheu në shqip himne të shumta nga lavdërimi i Zotit . Këta gjetën rrugën e tyre në himalin që ai botoi për administratën e Shqipërisë së jugut. Ai vjen edhe sot në Gjermani për të regjistruar të rinjtë katolikë shqiptarë.

Papa Gjon Pali II e emëroi atë më 3 Dhjetor 1996 Ipeshkëv titullar i Turres në Bizacenë dhe Administrator Apostolik i Shqipërisë së Jugut . Papa e shuguroi personalisht si peshkop më 6 prill. janar të vitit të ardhshëm. Bashkë shenjtëruesit ishin kryepeshkopët kurial Giovanni Battista Re dhe Miroslav Stefan Marusyn .

Si peshkop për Shqipërinë e Jugut, Kabashi u vendos fillimisht në Fier, ku kishte ndërtuar një kompleks të madh ndërtimi për kishën në vitin 1999, i cili fillimisht shërbeu si një shtëpi e përkohshme për refugjatët nga Kosova. Që nga viti 2008, Kabashi e ka selinë zyrtare në qytetin port të Vlorës .

Në Konferencën e Ipeshkvijve Shqiptarë, Kabashi është përgjegjës për çështjet liturgjike . Kisha katolike greke shqiptare, e cila ruan ritin bizantin, është vendlindja e Shqipërisë së Jugut.

Në tetor 2005, Kabashi mori pjesë në Sinodin e Ipeshkvijve në Romë.

Motra e peshkopit, Hilda (l. Marta) Kabashi, është murgeshë dhe e ka shoqëruar vëllanë e saj derisa me urdhër të saj në vitin 2009 është tërhequr në Kosovë . Sot, në vend të kësaj, murgeshat françeskane sllovake punojnë në rezidencën episkopale.

Në vitin 2017, Giovanni Peragine pasoi Hil Kabashin si Shef i Administratës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Markus WE Peters: Historia e Kishës Katolike në Shqipëri nga Konferenca e Paqes në Paris 1919/20 deri në Vizitën Pastorale të Papa Gjon Palit II në 1993 . Disertacion. Bon 2001, biografi e shkurtër në f. 256 f. (botuar më vonë me titullin Historia e Kishës Katolike në Shqipëri 1919-1993 (Harrassowitz, Wiesbaden 2003, ISBN 3-447-04784-4 )).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]