Jump to content

Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar ( USAID ) është një agjenci e pavarur e qeverisë federale të SHBA-së, e cila është kryesisht përgjegjëse për administrimin e ndihmës civile të huaj dhe asistencës zhvillimore . Me një buxhet prej mbi 27 miliardë dollarësh, USAID është një nga agjencitë më të mëdha të ndihmës zyrtare në botë dhe përbën më shumë se gjysmën e të gjithë ndihmës së huaj të SHBA-së – më e larta në botë në terma absolutë të dollarëve.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kongresi miratoi Aktin e Ndihmës së Huaj më 4 shtator 1961, i cili riorganizoi programet e ndihmës së huaj të SHBA dhe mandatoi krijimin e një agjencie për të administruar ndihmën ekonomike. USAID-i u krijua më pas me urdhër ekzekutiv të Presidentit John F. Kennedy, i cili kërkoi të bashkonte disa organizata dhe programe ekzistuese të ndihmës së huaj nën një agjenci. [1] USAID u bë organizata e parë e ndihmës së huaj amerikane, fokusi kryesor i së cilës ishte zhvillimi afatgjatë socio-ekonomik.

Programet e USAID-it autorizohen nga Kongresi në Aktin e Ndihmës së Jashtme, [2] të cilin Kongresi e plotëson përmes udhëzimeve në aktet vjetore të ndarjes së financimit dhe legjislacionit tjetër. Si një komponent zyrtar i politikës së jashtme të SHBA-së, USAID-i vepron në varësi të udhëzimeve të Presidentit, Sekretarit të Shtetit dhe Këshillit të Sigurisë Kombëtare . [3] USAID ka misione në mbi 100 vende, kryesisht në Afrikë, Azi, Amerikën Latine, Lindjen e Mesme dhe Evropën Lindore . USAID gjithashtu drejtoi një program 5-vjeçar të quajtur IDDS në Afrikë dhe Azi për të ndihmuar në zbulimin dhe parandalimin e tuberkulozit . [4]

Qëllimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrjeti i decentralizuar i USAID-it i misioneve rezidente në terren është përdorur për të menaxhuar programet e qeverisë së SHBA në vendet me të ardhura të ulëta për një sërë qëllimesh. [5]

 • Ndihmave në raste fatkeqësish
 • Lehtësimi i varfërisë
 • Bashkëpunimi teknik për çështje globale, duke përfshirë mjedisin
 • interesat dypalëshe të SHBA
 • Zhvillimi socio-ekonomik

Ndihmave në raste fatkeqësish[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paketat e USAID-it dorëzohen nga personeli i Rojës Bregdetare të Shteteve të Bashkuara

Disa nga programet më të hershme të ndihmës së huaj të qeverisë amerikane dhanë lehtësim në krizat e krijuara nga lufta. Në vitin 1915, ndihma e qeverisë amerikane përmes Komisionit për Ndihmën në Belgjikë të kryesuar nga Herbert Hoover parandaloi urinë në Belgjikë pas pushtimit gjerman. Pas vitit 1945, Programi Evropian i Rimëkëmbjes i mbështetur nga Sekretari i Shtetit George Marshall (" Plani Marshall ") ndihmoi në rindërtimin e Evropës Perëndimore të shkatërruar nga lufta.

USAID-i menaxhon përpjekjet e ndihmës pas luftërave dhe fatkeqësive natyrore përmes Byrosë së tij për Asistencë Humanitare, e cila është koordinatori kryesor federal për ndihmën ndërkombëtare për fatkeqësitë.

Lehtësimi i varfërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programet e leximit të hershëm dhe shkrim-leximit kontribuojnë në zhvillimin afatgjatë, USAID Nigeri

Pas vitit 1945, shumë vende të reja të pavarura kishin nevojë për ndihmë për të lehtësuar privimin kronik që godiste popullsinë e tyre me të ardhura të ulëta. USAID-i dhe agjencitë e tij paraardhëse kanë ofruar vazhdimisht lehtësim të varfërisë në shumë forma, duke përfshirë asistencën për shërbimet shëndetësore publike dhe arsimore që synojnë më të varfërit. USAID-i gjithashtu ka ndihmuar në menaxhimin e ndihmës ushqimore të ofruar nga Departamenti i Bujqësisë i SHBA-së . Gjithashtu, USAID ofron fonde për OJQ-të për të plotësuar donacionet private në lehtësimin e varfërisë kronike.

Çështje globale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashkëpunimi teknik midis kombeve është thelbësor për adresimin e një sërë shqetësimesh ndërkufitare si sëmundjet ngjitëse, çështjet mjedisore, bashkëpunimi i tregtisë dhe investimeve, standardet e sigurisë për produktet e tregtuara, pastrimi i parave, e kështu me radhë. Shtetet e Bashkuara kanë agjenci të specializuara federale që merren me fusha të tilla, si Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit . Aftësia e veçantë e USAID-it për të administruar programe në vendet me të ardhura të ulëta mbështet punën ndërkombëtare të këtyre dhe agjencive të tjera qeveritare të SHBA-së për shqetësimet globale.

Mjedisi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Among these global interests, environmental issues attract high attention. USAID assists projects that conserve and protect threatened land, water, forests, and wildlife. USAID also assists projects to reduce greenhouse gas emissions and to build resilience to the risks associated with global climate change.[6] U.S. environmental regulation laws require that programs sponsored by USAID should be both economically and environmentally sustainable.

Zhvillimi socio-ekonomik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të ndihmuar vendet me të ardhura të ulëta të arrijnë një zhvillim socio-ekonomik të vetë-qëndrueshëm, USAID i ndihmon ata në përmirësimin e menaxhimit të burimeve të tyre. Ndihma e USAID-it për zhvillimin socio-ekonomik kryesisht ofron këshilla teknike, trajnime, bursa, mallra dhe ndihmë financiare. Nëpërmjet granteve dhe kontratave, USAID-i mobilizon burimet teknike të sektorit privat, agjencive të tjera qeveritare amerikane, universiteteve dhe OJQ-ve për të marrë pjesë në këtë asistencë.

Programet e llojeve të ndryshme të mësipërme shpesh përforcojnë njëri-tjetrin. Për shembull, Akti i Ndihmës së Huaj kërkon që USAID të përdorë fondet e ndara për qëllime gjeopolitike ("Fondet e Mbështetjes Ekonomike") për të mbështetur zhvillimin socio-ekonomik në masën maksimale të mundshme.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "USAID HISTORY". usaid.gov. USAID. Marrë më 8 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "USAID: Automated Directives System 400" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 nëntor 2003. Marrë më 27 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ USAID. "ADS Chapter 101.2 Agency Programs and Functions" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 nëntor 2003. Marrë më 22 dhjetor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Infectious Disease Detection and Surveillance | IDDS | USAID". iddsproject.org. Marrë më 2023-04-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "USAID Primer: What We Do and How We Do It" (PDF). Development Experience Clearinghouse. USAID. janar 2006. Marrë më 16 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Global Climate Change: Capacity Building". USAID. Arkivuar nga origjinali më 2012-01-20. Marrë më 2014-08-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]