Andautonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Andautonia ishte një vendbanim Romak i vendosur në bregun jugor të lumit Sava, i vendosur në fshatin e ditëve moderne të Šćitarjevos, në juglindje të qytetit të Zagrebit, Kroaci .

Andautonia ishte vendosur në provincën romake të Pannonias, në rrugën romake që lidhte Poetovian (Ptuj moderne) dhe Siscian (Sisak). [1] Emri Andautonia u përmend nga gjeografi antik Ptolemaeus, ndërsa emri Dautonia u përmend në Itinerarin e Antonine . [1] Rruga lidhte Andautonia me Poetoviumin përmes Pyrri dhe Aquaviva në veri, dhe Siscia në jug. [1] Zgjidhja u gjet midis shekullit 1 dhe 4, pas së cilës besohet të jetë shkatërruar gjatë Migracionit të Madh në Evropë . [2]

Në epokën moderne, emri i saj u zbulua së pari i shkruar në një pllakë prej guri të gjetur në Stenjevec në 1758 dhe më pas një tjetër në Šćitarjevo në 1768. [1] Gjatë shekullit XIX, materiale guri dhe tulla romake që mund të gjendeshin akoma në këto zona u larguan dhe u përdoren shumë në ndërtimin e ndërtesave të reja, duke hequr kështu gjurmët sipërfaqësore të vendndodhjes së Andautonias. [1] Vendndodhja e vendbanimit u diskutua në atë kohë, me pretendime të ndryshme të bëra nga hartografë dhe historianë përfshirë Latius, Lapie, Reichard, d'Anville, Krčelić, Blašković, Katančić dhe Kukuljević . Më në fund u nxit si duhet nga Theodor Mommsen dhe u botua në Corpus Inscriptionum Latinarum në 1873. [1] Muzeu Arkeologjik i Zagrebit më pas filloi gërmimet e tij të para në Sćitarjevo dhe gjeti artifakte të shumta romake në thellësinë rreth 1 metre (3.3 ft) . [1]

Stafi i Muzeut u kthye në vendqëndrim për një seri eksplorimesh midis 1969 dhe 1980, dhe që nga viti 1981 ata gjithashtu analizuan kopshtin e zyrës së famullisë në qendër të fshatit. Ata zbuluan gjurmët e rrugëve, sistemin e kanalizimeve, ndërtesa të ndryshme, muret e qytetit dhe një nekropol. [2] Në vitin 1994, një park arkeologjik u ndërtua për herë të parë në qendër të fshatit. [2]

Emri Andautonia rrjedh nga parashtesa Proto-Indo-Evropiane an- ("afër") dhe * dheu - ("të rrjedhë"), që do të thotë "një vend afër lumit". [3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ljubić, Šime (nëntor 1883). "Andautonia (Šćitarjevo)". Journal of the Zagreb Archaeological Museum (në kroatisht). 5.
  • Kušan, Dora; Nemeth-Ehrlich, Dorica (janar 1996). "Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu". Informatica Museologica (në kroatisht). Zagreb: Museum documentation centre. 25.
  • Šimunović, Petar (mars 2013). "Predantički toponimi u današnjoj (i povijesnoj) Hrvatskoj" [Pre-Roman placenames in present-day (and historical) Croatia] (PDF). Folia onomastica Croatica (në kroatisht). Zagreb: Croatian Academy of Sciences and Arts (22): 147–214. Marrë më 18 janar 2016.