Angelin Preljocaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Angelin Prejlocaj

Angelin Preljoçaj (lindi më 19 janar 1957) është valltar dhe koreograf francez me origjine shqiptare.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koreografia e tij përshkruhet si interpretimin i baletit klasik, rezulut dhe modern. Ai konsiderohet si një nga koreografët më të rëndësishëm të sotit. Ai ju bashkëngjit Beletit të Operës Nacionale në Paris në viteve e '90-ta dhe udhëheq Kompaninë e tij që nga viti 1985.

Krijimtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1984 : Aventures coloniales
 • 1984 : Marché noir
 • 1985 : Larmes blanches
 • 1985 : Peurs bleues
 • 1986 : À nos héros
 • 1987 : Le Petit Napperon bouge
 • 1987 : Hallali Romée
 • 1988 : Liqueurs de chair
 • 1989 : Noces (répertoire)
 • 1989 : Un trait d'union
 • 1990 : Amer America
 • 1990 : Romeo and Juliet
 • 1992 : La Peau du Monde
 • 1993 : Parade (répertoire)
 • 1993 : Noces (new version)
 • 1993 : Le Spectre de la rose (répertoire)
 • 1994 : Le Parc (répertoire) for the Ballet de l'Opéra national de Paris
 • 1995 : Annonciation (Bessie Award in 1997)
 • 1995 : Petit Essai sur le temps qui passe
 • 1995 : L'Anoure (répertoire)
 • 1996 : The Firebird (répertoire)
 • 1996 : Romeo and Juliet (new version) in collaboration with Enki Bilal
 • 1996 : L'Annonciation (répertoire)
 • 1997 : La Stravaganza[1]
 • 1997 : Paysages après la bataille
 • 1998 : Centaures
 • 1998 : Casanova (répertoire)
 • 1999 : Personne n'épouse les méduses
 • 2000 : Portraits in Corpore
 • 2000 : MC/14-22 (Ceci est mon corps)
 • 2001 : The Rite of Spring
 • 2001 : Helikopter on a composition by Karlheinz Stockhausen
 • 2002 : Near Life Experience
 • 2003 : L'Annonciation (video version)
 • 2004 : MC/14-22 (new version, répertoire)
 • 2004 : Le Songe de Médée (répertoire)
 • 2004 : Empty Moves (part I) on a music by John Cage
 • 2004 : N (répertoire)
 • 2005 : Les 4 saisons... in collaboration with Fabrice Hyber (répertoire)
 • 2007 : Empty Moves (Part I and II) (répertoire)
 • 2007 : Eldorado (Sonntags Abschied) (répertoire) with a dedicated composition for the ballet by Karlheinz Stockhausen
 • 2008 : Blanche Neige (Snow White)[2]
 • 2009 : Un funambule
 • 2010 : Siddharta
 • 2011 : Suivront mille ans de calme

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]