Animizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Skulptura e një shpirti të një shpendi

Animizmi (nga Latin: anima, "frymë, shpirt, jetë") [1] [2] është besimi që objektet, vendet dhe të gjitha krijesat posedojnë një thelb të veçantë shpirtëror. [3] [4] [5] [6] Potencialisht, animizmi i percepton të gjitha gjërat - kafshët, bimët, shkëmbinjtë, lumenjtë, sistemet e motit, punimet njerëzore dhe ndoshta edhe fjalët - si të animuara dhe të gjalla. Animizmi përdoret në antropologjinë e fesë si një term për sistemin e besimit të shumë popujve indigjenë, [7] veçanërisht në kontrast me zhvillimet më të fundit të feve të organizuara. [8]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse secila kulturë ka mitologji dhe rituale të ndryshme, thuhet se "animizmi" përshkruan fillin më të zakonshëm dhe themelor të perspektivave "shpirtërore" ose "mbinatyrale" të popujve indigjenë. Perspektiva animiste është aq e mbajtur dhe e pandarë për shumicën e popujve indigjenë, saqë ata shpesh nuk kanë as ndonjë fjalë në gjuhët e tyre që korrespondon me "animizmin" (ose edhe "fenë"); [9] termi është një konstruksion antropologjik.

Kryesisht për shkak të mospërputhjeve të tilla etnolinguistike dhe kulturore, opinioni ka ndryshuar lidhur me atë nëse animizmi i referohet një mënyre stërgjyshore të përvojës së zakonshme për popujt autoktonë në mbarë botën, apo një feje të plotë. Përkufizimi i animizmit aktualisht i pranuar u zhvillua vetëm në fund të shekullit XIX (1871) nga Sir Edward Tylor, i cili e krijoi atë si "një nga konceptet më të hershme të antropologjisë, nëse jo edhe i pari". [10] [11]

Animizmi përfshin besimet se të gjitha fenomenet materiale kanë agjenci, se nuk ekziston ndonjë dallim i fortë dhe i shpejtë midis botës shpirtërore dhe fizike (ose materiale) dhe se fryma, shpirti ose ndjeshmëria ekziston jo vetëm tek njerëzit, por edhe te kafshët, bimët, shkëmbinjët, veçoritë gjeografike siç janë malet ose lumenjtë ose entitetet e tjera të mjedisit natyror: shpirtërat ujorë, hyjnitë vegjetative, shpirtërat e pemëve,. . . . Animizmi mund t’ia atribojë më tej një forcë jetësore koncepteve abstrakte siç janë fjalët, emrat e vërtetë ose metaforat në mitologji. Disa anëtarë të botës jofisnore e konsiderojnë veten animistë (si p.sh. Daniel Quinn,Lawson Oyekan ashtu si edhe shumë paganë bashkëkohorë).[12]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ EB (1878). Gabim me sfnp - Nuk ka shënjestrim CITEREFEB1878 (Ndihmë!)
 2. ^ Segal 2004.
 3. ^ "Religion and Nature" (PDF). Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Stringer, Martin D. (1999). "Rethinking Animism: Thoughts from the Infancy of our Discipline". Journal of the Royal Anthropological Institute. 5 (4): 541–56. doi:10.2307/2661147. JSTOR 2661147. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Hornborg, Alf (2006). "Animism, fetishism, and objectivism as strategies for knowing (or not knowing) the world". Ethnos: Journal of Anthropology. 71 (1): 21–32. doi:10.1080/00141840600603129. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Haught, John F. What Is Religion? An Introduction. Paulist Press. fq. 19. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Hicks, David (2010). Ritual and Belief: Readings in the Anthropology of Religion (bot. 3)). Rowman Altamira. fq. 359. Tylor's notion of animism—for him the first religion—included the assumption that early Homo sapiens had invested animals and plants with souls ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Animism". Contributed by Helen James; coordinated by Dr. Elliott Shaw with assistance from Ian Favell. ELMAR Project (University of Cumbria). 1998–1999. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Është përdorur gabimisht parametri i të tjerëve (lidhja)
 9. ^ "Native American Religious and Cultural Freedom: An Introductory Essay". The Pluralism Project. President and Fellows of Harvard College and Diana Eck. 2005. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Bird-David, Nurit (1999). ""Animism" Revisited: Personhood, Environment, and Relational Epistemology". Current Anthropology. 40 (S1): S67. doi:10.1086/200061. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Wolfram, Stephen (2002). A New Kind of Science. Wolfram Media, Inc. fq. 1195. ISBN 1-57955-008-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Harvey, Graham (2006). Animism: Respecting the Living World. Columbia University Press. fq. 9. ISBN 978-0-231-13700-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Abram, David (1996). The Spell of the Sensuous: Perception and Language in a More-than-Human World. New York: Pantheon Books. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Adler, Margot (2006) [1979]. Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshippers and Other Pagans in America (bot. Revised)). London: Penguin. ISBN 978-0-14-303819-1. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Adler, Margot (2006) [1979]. Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshippers and Other Pagans in America (bot. Revised)). London: Penguin. ISBN 978-0-14-303819-1. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Adler, Margot (2006) [1979]. Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshippers and Other Pagans in America (bot. Revised)). London: Penguin. ISBN 978-0-14-303819-1. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Animism" . Enciklopedia Columbia (ed. 6). Bartleby.com Inc. 2007. Arkivuar nga origjinali në 9 shkurt 2007.
 • Armstrong, Karen (1994). A History of God: The 4,000-Year Quest of Judaism, Christianity and Islam. Ballantine Books. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bird-David, Nurit (2000). ""Animism" Revisited: Personhood, Environment, and Relational Epistemology". Current Anthropology. 41: 67–91. doi:10.1086/200061. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Curtis, Ashley (2018). Error and Loss: A Licence to Enchantment. Zürich: Kommode Verlag. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Dean, Bartholomew (2009). Urarina Society, Cosmology, and History in Peruvian Amazonia. Gainesville: University Press of Florida. ISBN 978-0-8130-3378-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Dean, Bartholomew (2009). Urarina Society, Cosmology, and History in Peruvian Amazonia. Gainesville: University Press of Florida. ISBN 978-0-8130-3378-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Dean, Bartholomew (2009). Urarina Society, Cosmology, and History in Peruvian Amazonia. Gainesville: University Press of Florida. ISBN 978-0-8130-3378-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Fernandez-Armesto, Felipe (2003). Ideas that Changed the World. Dorling Kindersley. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Guthrie, Stewart (2000). "On Animism". Current Anthropology. 41 (1): 106–107. doi:10.1086/300107. JSTOR 10.1086/300107. PMID 10593728. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Harvey, Graham (2005). Animism: Respecting the Living World. London: Hurst & Co. ISBN 978-0-231-13701-0. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Harvey, Graham (2005). Animism: Respecting the Living World. London: Hurst & Co. ISBN 978-0-231-13701-0. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Harvey, Graham (2005). Animism: Respecting the Living World. London: Hurst & Co. ISBN 978-0-231-13701-0. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Insoll, Timothy (2004). Archaeology, Ritual, Religion. London: Routledge. ISBN 978-0-415-25312-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Insoll, Timothy (2004). Archaeology, Ritual, Religion. London: Routledge. ISBN 978-0-415-25312-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Insoll, Timothy (2004). Archaeology, Ritual, Religion. London: Routledge. ISBN 978-0-415-25312-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Forbes, Andrew; Henley, David (2012). "Lamphun's Little-Known Animal Shrines (Animist traditions in Thailand)". Ancient Chiang Mai. 1. Chiang Mai: Cognoscenti Books. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Segal, Robert (2004). Myth: A Very Short Introduction. Oxford University Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Abram, David. 2010. Becoming Animal: An Earthly Cosmology (New York: Pantheon Books)
 • Badenberg, Robert: "How about 'Animism'? An Inquiry beyond Label and Legacy". In: Mission als Kommunikation. Festschrift für Ursula Wiesemann zu ihrem 75. Geburtstag, edited by Klaus W. Müller. VTR, Nürnberg 2007;   and VKW, Bonn 2007;  
 • Hallowell, A. Irving. "Ojibwa ontology, behavior, and world view" in Stanley Diamond (ed.) 1960. Culture in History (New York: Columbia University Press). Reprinted in Graham Harvey (ed.) 2002. Readings in Indigenous Religions (London and New York: Continuum) pp. 17–49
 • Harvey, Graham. 2005. Animism: Respecting the Living World (London: Hurst and co.; New York: Columbia University Press; Adelaide: Wakefield Press)
 • Ingold, Tim: 'Rethinking the animate, re-animating thought'. Ethnos, 71(1) / 2006: pp. 9–20
 • Wundt, W. (1906). Mythus und Religion, Teil II. Leipzig 1906 (Völkerpsychologie, volume II)
 • Quinn, Daniel. The Story of B
 • Käser, Lothar: Animismus. Eine Einführung in die begrifflichen Grundlagen des Welt- und Menschenbildes traditionaler (ethnischer) Gesellschaften für Entwicklungshelfer und kirchliche Mitarbeiter in Übersee. Liebenzeller Mission, Bad Liebenzell 2004,  
  • mit dem verkürzten Untertitel Einführung in seine begrifflichen Grundlagen auch bei: Erlanger Verlag für Mission und Okumene, Neuendettelsau 2004,  
 • Thomas, Northcote Whitridge (1911). "Anet" . In Chisholm, Hugh (ed.). Encyclopædia Britannica. 2 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 53–55.