Jump to content

Armët dhe taktikat e kryengritjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Koktej molotovi.

Armët dhe taktikat e kryengritjes[1][2] janë armë dhe taktika, më së shpeshti që përfshijnë armë zjarri ose pajisje shpërthyese, të destinuara për t'u përdorur nga kryengritësit për t'u përfshirë në luftë guerile kundër një pushtuesi, ose për t'u përdorur nga rebelët kundër një qeverie të vendosur. Një lloj i armëve të kryengritjes janë armët e zjarrit "shtëpiake" të prodhuara nga joprofesionistë, si automatiku Błyskawica (Rrufeja) i prodhuar në punëtori nëntokësore nga lëvizja polake e rezistencës. Një tjetër armë që është pjesë e arsenalit ushtarak konvencional, por që është përdorur me efekt të madh nga kryengritësit, është RPG. Dy shembuj të një arme të improvizuar të përdorur nga kryengritësit do të ishin pajisjet shpërthyese të improvizuara të përdorura në Irak dhe koktejet Molotov (shishe qelqi të mbushura me benzinë) të përdorura kundër automjeteve dhe tankeve. Dy taktika të përdorura nga shumë kryengritës janë atentatet dhe sulmet me bomba vetëvrasëse. Taktika e fundit përdoret kur një kryengritës ka një bombë të lidhur me ta ose në makinën e tij, e cila ofron një mënyrë të teknologjisë së ulët për kryengritësit për të marrë eksploziv afër objektivave kritikë të armikut.[3]

  1. ^ "Ramadi assault: How a small change in tactics helped Iraqi forces". BBC News (në anglishte britanike). 2015-12-22. Marrë më 2024-05-11.
  2. ^ "Kuptimi i fjalës Kryengritje ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2024-05-11.
  3. ^ "Kuptimi i fjalës Rebelim ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2024-05-11.