Arsimi në Pejë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjimnazi Bedri Pejani

Arsimi në Pejë, Kosovë, është një sistem me shkollim pa tarifa, të detyrueshme për të gjithë fëmijët midis moshës 6-18. Ajo përbëhet nga një shkollë nëntë-vjeçare themelore e plotë (duke filluar në moshën gjashtë dhe mbaron në moshën pesëmbëdhjetë) arsimin e mesëm të përgjithshëm dhe arsimin profesional zakonisht e njohur si shkolla e mesme dhe e arsimit të lartë (Universiteti). Ajo gjithashtu përfshin programe ditore jo të detyrueshme për foshnjat dhe të vegjlit dhe një vit "parashkollor". Viti shkollor zgjat nga fillimi i shtatorit deri në fund të muajit qershor të vitit të ardhshëm. Pushimet e dimrit zgjasin nga fundi i dhjetorit deri në fillim të janarit, duke e ndarë vitin shkollor në dy semestra. Peja është qyteti i vetëm në Kosovë që ofron edukim të shkollës së mesme në fushën e artit dhe arsimim të përgjithshëm për njerëz me dëmtime në të parë.

Edukimi fillor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsimi fillor është i ndarë në dy pjesë. I pari përfshin klasat nga 1 deri në 5, në të cilat nxënësit mësojnë nga një mësimdhënës i vetëm. Pjesa e dytë është i njohur si arsimi i mesëm i ulët dhe kjo përfshin klasat nga 6 deri në 9. Për çdo lëndë jep mësim një mësues i ndryshëm i specializuar në lëndën e tij.

Shkolla fillore Asdreni

Shkollat fillore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Asdreni
 • Vaso Pashë Shkodrani
 • Lidhja Prizrenit
 • Tetë marsi
 • Ramiz Sadiku
 • Dardania
 • Xhemajl Kada
 • Smajl Hajdaraj
 • Hil Mosi
 • Lidhja e Pejes
 • 7 shtatori
 • Sami Frasheri
 • Skenderbeu
 • Ali Kelmendi
 • Rilindja
 • Skender Çeku
 • Haxhi Zeka
 • Zef Serembe
 • Naum Veqilhargji
 • 28 nëntori
 • Fan Noli
 • Dëshmorët e kombit
 • Migjeni
 • Pjetër Budi
 • 2 korriku
 • Mehmet Shoshi
 • Përparimi
 • Janko Joviqeviq [1]

Arsimi i Mesëm i Lartë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsimi i mesëm përfshin klasat nga e 10-ta deri në të 12-tën dhe çdo shkollë është e ndarë në departamentet e veta.

Shkolla e mesme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjimnazi Bedri Pejani është i ndarë në katër departamente: shkenca natyrore, shkenca shoqërore, informatikë dhe matematikë dhe departamenti i gjuhës.

Professional education[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla e Artit 'Odhise Paskali'

Arsimi profesional është një pjesë e sistemit të arsimit dhe formimit profesional që u mundëson nxënësve të cilët kanë përfunduar shkollimin e detyrueshëm të përfshihen në një shoqëri demokratike si pjesëmarrës aktivë dhe kompetentë, dhe angazhim të suksesshëm në tregun e punës që ndryshon vazhdimisht. Ka dy shkolla të mesme profesionale në Pejë:

Departamentet Zdrukthtari Metalurgji Elektroteknik Ndërtimi Tekstile
Numri i nxënësve 138 225 442 138 48
 • Shkolla Ekonomike Ali Hadri ofron arsimim në juridik, teknologji ushqimore, turizëm, veterinari, banka dhe financa, administrim biznesi, furnizim ushqimi, doganë.
Departamentet Hotelieri dhe turizëm Juridik
Numri i nxënësve 320 994
 • Shkolla e Arteve të Aplikuara "Odhise Paskali" , është e vetmja shkollë e mesme në Kosovë që ofron arsimin e mesëm në artet aplikative. Departamentet e saj përbëhen nga departamentet e dizajnit interior, dizajnit grafik, qeramika, tekstil dhe pikturë.
 • Shkolla e mesme e mjekësisë e Pejës është një shkollë e arsimit të mesëm, i cili ofron studime në fushën e mjekësisë. Ai ndahet në pesë departamente: mjekësi e përgjithshme, farmaci, stomatologji, infermieri dhe mami dhe pediatri.

Shkollat Private[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shkollat private në Pejë ofrojnë Arsim nga klasa e gjashtë deri në klasën e dymbëdhjetë. Numri i nxënësve për klasë në përgjithësi është më i vogël se në shkollë publike dhe orari është më i gjatë.

Gjimnazi Cambridge
 • [1] Arkivuar 2 janar 2014 tek Wayback MachineGjimnazi Cambridge është e para shkollë private në Pejë. Më 10 tetor 2006 ajo u licencua për arsimin e ulët të mesëm dhe arsimin e mesëm të lartë, që ofron studime në shkencat natyrore, informatikë dhe matematikë.
 • Euroschool

Numri i nxënësve dhe mësuesve sipas statistikave të vitit 2011-2012:[2]


Kopshti i fëmijëve dhe parashkolloret Fillore Shkollat E Mesme Shkollat e larta Private
Numri i nxënësve 1542 8433 6581 142
Numri i mësuesve 91 380 443 18

Numri i nxënësve sipas Përkatësisë etnike në bazë të statistikave të vitit 2011-2012:[2]


Shqiptarë Boshnjakë Turkë Të komunitetit RAE Të tjerët Në total
Çerdhe dhe parashkollor 1467 38 1 36 - 1541
Shkollat fillore 14195 459 1 638 2 15295
Shkollat e mesme 6224 241 - 94 22 6581

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla e muzikës "Halit Kasapolli"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla e muzikës "Halit Kasapolli" është e vetmja shkollë e këtij lloji në Pejë. Shkolla që është quajtur me emrin e kompozitorit nga Peja - Halit Kasapolli, ka filluar punën në vitin 2008. Në mungesë të profilit të këndimit, nxënësit mësojnë Teorinë e Muzikës dhe Instrumentet: piano, klarinetë, violinë, flaut dhe kitarë.[3]

Shkollë për njerëz me dëmtime në të parë "Dr. Xheladin Deda"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla për të verbër dhe me dëmtime shikimi – qendra burimore Dr. Xheladin Deda në Pejë është institucioni i vetëm në Kosovë që ofron arsim për fëmijë të verbër dhe me shikim të dobët. Ajo u themelua në vitin 1982 dhe punon si një institucion publik i financuar nga Ministria e Arsimit të Kosovës.[4]

Universitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti "Haxhi Zeka"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti publik "Haxhi Zeka" është fillimisht një pasardhës i Fakultetit të shkencave të Aplikuara të Biznesit (FSHAB) në Pejë që ishte themeluar në vitin 1960 me vendimin e KSAK si një shkollë e lartë Ekonomike-Komerciale në Pejë. Në fillim, shkolla përbëhej vetëm nga Biznesi Komercial në ndërmarrje të departamentit dhe vetëm një numër i vogël i profesorëve.[5]

Tani ajo përbëhet nga këto fakultete:

 • Fakulteti i biznesit
 • Fakulteti Juridik
 • Fakulteti i Menaxhimit në turizëm, hotelieri dhe mjedis.
 • Fakulteti i agrobiznesit
 • Fakulteti i arteve

Kolegji Evropian Dukagjini[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kolegji Evropian Dukagjini filloi punën e tij në tetor të vitit 2006, dhe menjëherë regjistroi më shumë se 600 studentë në një vit akademik (2006/2007). Bazuar në këtë kërkesë të konsiderueshme, pritjet janë që ky universitet, në një cikël pesë-vjeçar të studimeve, të ketë të paktën 4000 deri 5000 studentë.[6]

Evropian Kolegji Dukagjini përfshinë këto fakultete:

Fakulteti i Ekonomisë me departamente:

Fakulteti i drejtësisë me departamente:

Fakulteti i Bioteknologjisë

 • Departmenti i Bioteknologjisë ushqimore

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ [Municipality of Peć - Archives].
 2. ^ a b Kosovo Agency of Statistics Arkivuar 16 tetor 2011 tek Wayback Machine.
 3. ^ Zeri.info Arkivuar 1 mars 2014 tek Wayback Machine.
 4. ^ School for the blind and visually impaired - Kosovo Arkivuar 26 shkurt 2014 tek Wayback Machine.
 5. ^ Haxhi Zeka University.
 6. ^ Dukagjini College Arkivuar 5 mars 2016 tek Wayback Machine.