Jump to content

Arsimi në Singapor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arsimi në Singapor menaxhohet nga Ministria e Arsimit, [1] cila menaxhon zhvillimin dhe administrimin e shkollave shtetërore që marrin fondet e taksapaguesve, por gjithashtu ka një rol këshillues dhe mbikëqyrës në lidhje me shkollat private. Për shkollat private dhe ato shtetërore, ekzistojnë ndryshime në masën e autonomisë në kurrikulën e tyre, qëllimi i ndihmës dhe financimit të tatimpaguesve, ngarkesa e shkollimit për studentët dhe politika e pranimit.

Shpenzimet për arsimin zakonisht përbëjnë rreth 20 përqind të buxhetit vjetor kombëtar, i cili subvencionon arsimin shtetëror dhe arsimin privat të ndihmuar nga qeveria për qytetarët e Singaporit dhe financon programin Edusave. Qytetarët të cilët nuk janë shtetas të Singaporit kanë kosto të konsiderueshme më të larta për arsimin e fëmijëve të tyre në shkollat publike të Singaporit dhe shkollat e ndihmuara nga qeveria. Në vitin 2000, Ligji i Arsimit të Detyrueshëm e kodifikoi arsimin e detyrueshëm për fëmijët e moshës së shkollës fillore (përveç atyre me aftësi të kufizuara ), [2] dhe e bëri atë një vepër penale për prindërit që nuk do të regjistrojnë fëmijët e tyre në shkollë dhe të sigurojnë frekuentimin e tyre të rregullt. [3] Përjashtimet lejohen për shkollimin në shtëpi ose institucione fetare me kohë të plotë, por prindërit duhet të bëjnë kërkesë për përjashtim nga Ministria e Arsimit dhe të plotësojnë një pikë minimale. [4] Sistemi arsimor në Singapor renditet vazhdimisht si një nga më të lartët në botë nga OECD. Besohet se kjo vjen nga stili i mësimdhënies që zbatohet në Singapor. Mësuesit përqendrohen të sigurohen që secili nga nxënësit e tyre të lëvizë me kujdes në programin mësimor përpara se të vazhdojë më tej. Duke bërë këtë mësuesit në Singapor mësojnë një lloj udhëzimi shumë më të ngushtë por më të thellë. [5]

Gjuha kryesore e mësimit në Singapor është anglishtja, e cila u caktua zyrtarisht gjuhën e parë brenda sistemit arsimor vendor në vitin 1987. [6] Anglishtja është gjuha e parë që mësohet nga gjysma e fëmijëve në kohën kur arrijnë moshën parashkollore dhe bëhet mediumi kryesor i mësimit deri në kohën kur arrijnë në shkollën fillore. Megjithëse malajzishtja, mandarinishtja dhe gjuha tamile janë gjithashtu gjuhë zyrtare, anglishtja është gjuha e mësimit për pothuajse të gjitha lëndët, përveç gjuhëve zyrtare të gjuhës amtare dhe literaturave të atyre gjuhëve; Këto zakonisht nuk mësohen në anglisht, megjithëse ekzistojnë dispozita për përdorimin e anglishtes në fazat fillestare. Disa shkolla, siç janë shkollat e mesme, në bazë të Planit të Ndihmës Speciale (SAP), inkurajojnë një përdorim më të pasur të gjuhës amtare dhe ndonjëherë mund të japin mësime lëndësh në gjuhën kineze. Disa shkolla kanë eksperimentuar me kurikula që integrojnë lëndët gjuhësore me matematikë dhe shkenca, duke përdorur anglishten dhe një gjuhë të dytë.

Sistemi arsimor i Singaporit është përshkruar si "udhëheqës botëror" dhe në vitin 2010 ishte në mesin e atyre që u zgjodhën për lavdërim nga ish Sekretari i Partisë Konservatore në Mbretërinë e Bashkuar Michael Gove . Sipas PISA, një studim me ndikim në të gjithë botën mbi sistemet arsimore, Singapori ka performancën më të lartë në arsimin ndërkombëtar dhe kryeson në renditjen globale. [7] [8] Në janar të vitit 2020, studentët në Singapor përbënin gjysmën e nxënësve me rezultate të përsosura në provimet e IB në të gjithë botën. [9]

Viti shkollor është i ndarë në dy semestra. Semestri i parë fillon në fillim të janarit dhe mbaron në maj; ndërsa i dyti fillon në korrik dhe përfundon në nëntor.

Niveli / Grada Mosha tipike
Parashkollor
Grupi parafillor i shkollës 3-4
Kopsht fëmijësh 4-6
Shkolla fillore (Fëmijët hyjnë në P1 në vitin kur bëhen 7 vjeç)
Fillor 1 6-7
Fillor 2 7-8
Fillor 3 8-9
Fillor 4 9-10
Fillor 5 10-11
Fillor 6 11-12
Shkolla e mesme (Fëmijët hyjnë në S1 në vitin kur mbushin 13 vjeç)
Sekondar 1 12-13
Sekondar 2 13-14
Sekondar 3 14-15
Sekondar 4 15-16
Sekondar 5 (i disponueshëm vetëm për rrjedhën normale akademike) 16-17
Sekondar 6 (i disponueshëm vetëm për Programin e Integruar ) 17-18
Arsimi terciar
Kolegji Junior, Instituti Politeknik ose Artet, i ndjekur nga arsimi universitar Kolegji Junior mosha 16-18 vjeç, Mosha për Politeknikum 16-19
  1. ^ "Singapore – Education System and School Accountability" (PDF). Department of Education, Western Australia. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 13 shtator 2012. Marrë më 3 nëntor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Compulsory Education" (në anglisht). Ministry of Education, Singapore. Marrë më 23 shkurt 2012.
  3. ^ "Compulsory Education Act (Chapter 51)". Singapore Statutes Online. 2000. Arkivuar nga origjinali më 28 janar 2013. Marrë më 29 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Singapore: Compulsory education". Arkivuar nga origjinali më 6 korrik 2006. Marrë më 1 maj 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "What other countries can learn from Singapore's schools". The Economist (në anglisht). Marrë më 5 shtator 2018.
  6. ^ "Going back to the basics of effective English-language teaching". The Straits Times. 9 nëntor 2009. Marrë më 23 dhjetor 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Schools 'in a curriculum vacuum'". BBC News (në anglisht). 18 qershor 2010. Marrë më 20 qershor 2010.
  8. ^ Coughlan, Sean (6 dhjetor 2016). "Singapore first place in school rankings". BBC News (në anglisht).
  9. ^ "IB results: Singapore wins big with 35 out of 69 perfect scorers globally" (në anglisht). 2020-01-03. Marrë më 2020-01-03.