Ashëk Çelebi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ashik Çelebiu (1520–1572) ishte një biograf, poet dhe përkthyes nga Prizreni, ai shërbeu si kadi (gjyqtar) në shumë qytete të Rumelisë. Vepra më e njohur e tij është Shqisat e Poetëve (Meşairü'ş-Şuara) shkruar në vitin 1568. Ka jetuar dhe ka punuar ne nje varg qytetesh dhe vendesh në Ballkan si p.sh. në Prishtinë, Artë, Kratovë, Nikopol, Bullgari, Ruse, Bullgari, Serbi, etj., ndërsa vitet e fundit të jetës i ka kaluar në Shkup ku edhe ka vdekur.[1][2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Selcuk Aksin Somel (2003), Historical Dictionary of the Ottoman Empire, Scarecrow Press, f. 25,  9780810843325, OCLC 50316319
  2. ^ Ralf Elger, Yavuz Köse (2010), Many ways of speaking about the self : Middle Eastern ego-documents in Arabic, Persian, and Turkish (14th-20th century), Harrassowitz, ff. 17–24,  9783447062503, OCLC 657597041

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]