Jump to content

Ask dhe Embla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
"Hœnir, Lóðurr dhe Odin krijojnë Askun dhe Emblen" (1895) nga Lorenz Frølich .

Asku dhe Emblamitologjinë nordike paraqesin mashkullin respektivisht femrën, që ishin dy njerëzit e parë, të krijuar nga perënditë. Dyshja dëshmohen si në Edda Poetike, e përpiluar në shekullin e 13-të nga burime të mëparshme tradicionale, dhe në Prozën Edda, të shkruar në shekullin e 13-të nga Snorri Sturluson . Në të dy burimet, tre perëndi, njëri prej të cilëve është Odin, krijojnë Askun dhe Emblën dhe u japin atyre dhurata të ndryshme trupore dhe shpirtërore. Një numër teorish janë propozuar për të shpjeguar dy figurat, dhe ka referenca të rastësishme për to në kulturën popullore.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një përshkrim i Askut dhe Emblës (1919) nga Robert Engels.
"Ask dhe Embla" (1948) nga Stig Blomberg

Në gjuhën e vjetër skandinave askr fjalë për fjalë do të thotë "pema e frashërit", por etimologjia e emblas është e pasigurt dhe në përgjithësi propozohen dy mundësi të kuptimit të fjalës embla. Kuptimi i parë, "pema e elbit", është problematik , dhe arrihet duke nxjerrë *Elm-la nga *Almilōn dhe më pas në almr ("elm"). [1] Sugjerimi i dytë është " hardhia ", e cila arrihet nëpërmjet *Ambilō, që mund të lidhet me termin grek ἄμπελος ( ámpelos ), në vetvete do të thotë "hardhi, liana ". [1] Etimologjia e fundit ka rezultuar në një sërë teorish.

Gjuhëtari Gunlög Josefsson pretendon se emri Embla vjen nga rrënjët " eim " + " la " që më pas do të thotë "zjarrfikës(ess)" ose "duhanxhi(ess)". Ajo e lidh këtë me praktikën e lashtë të krijimit të zjarrit përmes parmendës së zjarrit, e cila konsiderohej një mënyrë magjike dhe e shenjtë e bërjes së zjarrit në besimin popullor në Skandinavi prej kohësh në kohët moderne. Ajo identifikon shfaqjen e zjarrit përmes lërimit në mënyrë simbolike deri në momentin e orgazmës dhe rrjedhimisht fekondimin dhe riprodhimin. [2]

Sipas Benjamin Thorpe " Grimm thotë se fjala embla, emla, nënkupton një grua të zënë, nga amr, ambr, aml, ambl, punë e palodhur; e njëjta lidhje me Meshia dhe Meshiane, emrat e lashtë persianë të burrit dhe gruas së parë, që janë formuar edhe nga pemët”. [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Simek (2007:74).
  2. ^ Josefsson, Gunlög (2001). "Var Embla en klängranka? Om den fornnordiska skapelsemyten såsom den möter oss i Völuspá". Arkiv för nordisk filologi (në suedisht). 116: 71–96. ISSN 0066-7668.
  3. ^ Thorpe (1907:337).