Balkantourist

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Balkantourist është operatori më i vjetër turistik ekzistues bullgar, i themeluar më 6 janar 1948 si monopol qeveritar i shtetit në atë kohë që ishte Republika Popullore e Bullgarisë . I privatizuar në 1995, ai ka vazhduar të ekzistojë në kushtet e pas vitit 1989 të ekonomisë së tregut .

Balkantourist u themelua si një ndërmarrje vetë-mbështetëse, pjesë e Ministrisë së Hekurudhave, gjatë qeverisjes së Gjergj Dimitrovit . Me një kapital fillestar prej 300 milion leva, shërbimi i saj fillestar ishte për të kompensuar ndërmarrjet e Çekosllovakisë në Bullgari që janë nacionalizuar pas grushtit të shtetit në 1944 duke ofruar pushime në bregun e detit bullgare për qytetarët çekosllovakë. Ndërsa dëmshpërblimet e luftës të imponuara në Bullgari pas Luftës së Dytë Botërore e bënë vendin të paaftë të kompensojë Çekosllovakinë financiarisht, udhëheqësi çekosllovak Klement Gottwald sugjeroi idenë.

Në dekadat në vijim, Balkantourist gradualisht zgjeroi biznesin e tij për të përfshirë turizmin malor dhe kulturor në Bullgari, si dhe shtoi shërbimet e turistëve edhe nga vendet e tjera të Bllokut Lindor përveç Çekosllovakisë: Bashkimi Sovjetik, Gjermania Lindore, Polonia, Hungaria, Rumania . Balkantourist luajti një rol të madh në krijimin e vendpushimeve të planifikuara bregdetare si Golden Sands dhe Sunny Beach, dhe politika e Bullgarisë për turizmin ndërkombëtar si një degë fitimprurëse frymëzoi vendet e tjera socialiste si Jugosllavia dhe Rumania për të zhvilluar vendpushimet e tyre bregdetare.

Pas ndryshimeve demokratike në 1989, Balkantourist u privatizua në 1995 nga Tourist Holding Bullgar. Që nga viti 2008, ai ofron pushime në Bullgari dhe në më shumë se 35 destinacione jashtë vendit. Kompania zotëron Grand Hotel Varna, Lebed, Rubin, Delfin, Delfin Marina, Paradise Beach dhe hotele ndërkombëtare në bregdetin e Detit të Zi, Hotel Rila në Borovets, Arbanasi Palace dhe Grand Hotel Bulgaria në Sofje .

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]