Jump to content

Beaujolais (provincë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Beaujolais (shqiptimi frëngjisht: [boʒɔlɛ]; Arpitanisht: Biôjolês ) është një provincë historike dhe rajon prodhues i verës në Francë. Ndodhet në veri të Lionit dhe mbulon pjesë të departamenteveRonës dhe Saône-et-Loire . Rajoni është i njohur ndërkombëtarisht për traditën e tij të gjatë të prodhimit të verës, dhe së fundmi për Beaujolais nouveau .

Vendndodhja e Beaujolais në Francë
Peizazhi i Beaujolais

Kryeqyteti historik i provincës është Beaujeu ( Arpitanisht: Bôjor / Biôjœr) dhe kryeqyteti ekonomik i zonës është Villefranche-sur-Saône ( Velafranche ).

Pothuajse e gjithë vera e prodhuar në rajon është verë e kuqe nga rrushi Gamay, nga i cili Beaujolais Nouveau i tregtuar shumë është më i njohuri dhe fshati Crus më i çmuari.