Provincat e Francës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e provincave të Francës në formën e tyre përfundimtare më 1789, pak para se ato të shfuqizoheshin vitin e ardhshëm.

Mbretëria e Francës u organizua në provinca derisa Asambleja Kushtetuese Kombëtare miratoi një ndarje më uniforme në departamente (départements) dhe rrethe në fund të vitit 1789.[1] Provincat vazhduan të ekzistonin administrativisht deri më 21 shtator 1791.[1]

Provincat e Francës ishin afërsisht ekuivalente me qarqet historike të Anglisë. Ata erdhën në formën e tyre përfundimtare gjatë shumë qindra viteve, pasi dhjetëra feude gjysmë të pavarura dhe ish vende të pavarura u inkorporuan në domenin mbretëror francez. Për shkak të mënyrës në të cilën provincat u zhvilluan, secila kishte grupet e veta të traditave, ligjeve, sistemeve tatimore dhe gjykatave feudale; sistemi përfaqësonte një pengesë për administrimin efektiv të të gjithë vendit nga Parisi. Gjatë viteve të para të Revolucionit Francez, në përpjekje për të centralizuar administratën e të gjithë vendit dhe për të hequr ndikimin e fisnikërisë franceze mbi vendin, i tërë sistemi provincial u hoq dhe u zëvendësua nga sistemi i departamenteve në përdorim. sot.

Në disa raste, disa rajone apo departamente moderne ndajnë emra me provincat historike; kufijtë e tyre mund të mbulojnë afërsisht të njëjtin territor.

Lista e provincave të mëparshme të Francës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e mëposhtme tregon provincat kryesore të Francës në kohën e shpërbërjes së tyre gjatë Revolucionit Francez. Kryeqytetet tregohen në kllapa. Me shkronja të zeza tregon një qytet që ishte gjithashtu selia e një organi gjyqësor dhe pothuajse legjislativ të quajtur ose parlement (të mos ngatërrohet me një parlament) ose një conseil souverain (këshill sovran). Në disa raste, ky organ mblidhej në një qytet të ndryshëm nga kryeqyteti.

Harta që tregon provincat e mëparshme (me ngjyra), me kufijtë modern të departamenteve në të zezë
 1. Île-de-France (Parisi)
 2. Berry (Bourges)
 3. Orléanais (Orléans)
 4. Normandy (Rouen)
 5. Languedoc (Toulouse)
 6. Lyonnais (Lion)
 7. Dauphiné (Grenoble)
 8. Champagne (Troyes)
 9. Aunis (La Rochelle)
 10. Saintonge (Saintes)
 11. Poitou (Poitiers)
 12. Guyenne and Gascony (Bordeaux)
 13. Burgonja (Dijon)
 14. Picardy (Amiens)
 15. Anjou (Angers)
 16. Provence (Aix-en-Provence)
 17. Angoumois (Angoulême)
 18. Bourbonnais (Moulins)
 19. Marche (Guéret)
 20. Brittany (Rennes)
 21. Maine (Le Mans)
 22. Touraine (Tours)
 23. Limousin (Limoges)
 24. Foix (Foix)
 25. Auvergne (Clermont-Ferrand)
 26. Béarn (Pau)
 27. Alsace (Strasburgu, conseils souverainsColmar)
 28. Artois (Arras)
 29. Roussillon (Perpignan)
 30. Flandria dhe Hainaut (Lille, conseils souverainsDouai)
 31. Franche-Comté (Besançon)
 32. Lorraine and Barrois (Nancy); Trois-Évêchés (Three Bishoprics within Lorraine): Metz, Toul dhe Verdun
 33. Korsika (Ajaccio, conseils souverainsBastia)
 34. Nivernais (Nevers)

Zonat që nuk ishin pjesë e Mbretërisë së Francës, megjithëse aktualisht janë pjesë e Francës Metropolitane:

 1. Comtat Venaissin, një feud papal (Avignon)
 2. Qyteti i lirë perandorak i Mylhausen
 3. Savoy (Chambéry), një feud Sardinian
 4. Nice (Nice), një feud Sardinian
 5. Montbéliard (Montbéliard), një feud i Vyrtembergut

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Legay, Marie-Laure (2003). "La fin du pouvoir provincial (4 août 1789-21 septembre 1791)". Annales historiques de la Révolution française (në frëngjisht) (332): 25–53. doi:10.4000/ahrf.821. ISSN 0003-4436.