Jump to content

Franca metropolitane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Franca Metropolitane
France métropolitaine
Parimi: "Liberté, égalité, fraternité"
"Liri, Barazi, Vëllazëri"
Himni: "La Marseillaise"
Territori i Republikës Franceze (e kuqe) Rajonet dhe territoret jashtë shtetit (të rrethuar) Territori i pretenduar (Adélie Land; i çelur)
Territori i Republikës Franceze (e kuqe)
Rajonet dhe territoret jashtë shtetit (të rrethuar)
Territori i pretenduar (Adélie Land; i çelur)
Location of Franca Metropolitane France métropolitaine
KryeqytetiParisi
Vendbanime më i madhParisi (Île-de-France), Marseja (Provence-Alpes-Côte d'Azur), Lion (Auvergne-Rhône-Alpes), Tuluza (Oksitania), Nice (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
GjuhëtFrëngjisht, Alsasian, Katalanisht, Baske, Korsike, Bretonisht, Gallo, Oksitanisht, Valonidht, Flamishtja perëndimore, Franco-Provençal, Frankonishtja Lorrene, Langues d'oïl, Yenish dhe 400 gjuhë të tjera të Francës Metropolitane
NofkaFrancezë
Rajonet
Qeveria
Emmanuel Macron
Jean Castex
Sipërfaqja
• Gjithsej
543,940 km2 (210,020 sq mi)
Popullsia
• Përllogaritje
65,250,000 (janar 2021)
Ekonomia
MonedhaEuro
Të dhëna të tjera

Franca metropolitane (Frëngjisht: France métropolitaine or la Métropole), gjithashtu i njohur si Franca Evropiane (Frëngjisht: Territoire européen de la France)[1] është zona e Francës e cila gjeografikisht ndodhet në Evropë. Ky emër kolektiv për rajonet evropiane të Francës përdoret në jetën e përditshme në Francë, por nuk ka asnjë kuptim administrativ. Në të vërtetë, rajonet jashtë shtetit kanë saktësisht të njëjtin status administrativ si rajonet metropolitane. Franca Metropolitane përfshin Francën kontinentale dhe Korsikën, si dhe ishujt e afërt në Oqeanin Atlantik, Kanalin Anglez (Frëngjisht: la Manche) dhe Detin Mesdhe.

Në të kundërt, Franca e Jashtme është emri kolektiv për të gjitha territoret franceze jashtë Evropës. Franca metropolitane dhe ajo jashtë shtetit së bashku formojnë Republikën Franceze. Franca Metropolitane përbën 82,0% të territorit tokësor, 3,3% të zonës ekskluzive ekonomike (EEZ) dhe 95,9% të popullsisë së Republikës Franceze. Disa pjesë të vogla të Francës (si shembull Cerdagne) janë pjesë e Gadishullit Iberik.

Në Francën e jashtme, një person nga Franca metropolitane shpesh quhet métro, shkurt për métropolitain.

  1. ^ "Ministère des Affaires Étrangères- Les étrangers titulaires d'un passeport ordinaire dispensés de l'obligation de visa - 1. Le territoire européen de la France" (në frëngjisht). Arkivuar nga origjinali më 2017-02-25. Marrë më 2018-05-15.