Jump to content

Bimë jo vaskulare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Myshqet janë shembuj të bimëve jo vaskulare

Bimët jo vaskulare janë bimë pa sistem vaskular të përbërë nga ksilema dhe floema . Në vend të kësaj, ata mund të kenë inde më të thjeshta që kanë funksione të specializuara për transportin e brendshëm të ujit.

Këto grupe nganjëherë quhen "bimë të ulëta", duke iu referuar statusit të tyre si grupet më të hershme të bimëve që kanë evoluar, por përdorimi është i pasaktë pasi të dy grupet janë polifiletikë dhe mund të përdoren për të përfshirë kriptogamat vaskulare, të tilla si fierët dhe aleatët e fierit që riprodhohen. duke përdorur spore. Bimët jo vaskulare janë shpesh ndër speciet e para që lëvizin në territore të reja dhe jomikpritëse, së bashku me prokariotët dhe protistët, dhe kështu funksionojnë si specie pioniere.

Bimët jo vaskulare nuk kanë një shumëllojshmëri të gjerë të llojeve të specializuara të indeve.[nevojitet citimi] Myshqet dhe mëlçitë me gjethe kanë struktura të quajtura filide që i ngjajnë gjetheve, por përbëhen vetëm nga qelizash pa hapësira të brendshme ajri, pa kutikulë ose stomata dhe pa ksilem ose floemë. Rrjedhimisht, filidet nuk janë në gjendje të kontrollojnë shkallën e humbjes së ujit nga indet e tyre dhe thuhet se janë poikilohidrike . Disa bimë të mëlçisë, të tilla si Marchantia, kanë një kutikula dhe sporofitet e myshqeve kanë kutikula dhe stomata, të cilat ishin të rëndësishme në evolucionin e bimëve tokësore ..[3]

Të gjitha bimët tokësore kanë një cikël jetësor me një alternim brezash midis një sporofiti diploid dhe një gametofiti haploid, por në të gjitha bimët tokësore jo-vaskulare, gjenerimi i gametofiteve është mbizotërues. Në këto bimë, sporofitet rriten dhe varen nga gametofitet për marrjen e ujit dhe lëndëve ushqyese minerale dhe për sigurimin e fotosintatit, produkteve të fotosintezës.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Copeland, H.F. (1956). The classification of lower organisms. Palo Alto: Pacific Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Adl, S.M.; etj. (2005). "The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists". Journal of Eukaryotic Microbiology. 52 (5): 399–451. doi:10.1111/j.1550-7408.2005.00053.x. PMID 16248873. S2CID 8060916. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Glime (19 prill 2015). "WATER RELATIONS: PLANT STRATEGIES" (PDF). Bryophyte Ecology. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 28 mars 2016. Marrë më 8 dhjetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)