Jump to content

Binjakëzimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Binjakëzimet e Neckarsulm

Binjakëzimi është një formë e marrëveshjes juridike ose shoqërore ndërmjet dy lokaliteteve të dallueshme gjeografikisht dhe politikisht me qëllim të promovimit të lidhjeve kulturore dhe tregtare.[1]

Ndërsa ka shembuj të hershëm të lidhjeve ndërkombëtare midis komunave të ngjashme me ato që njihen si binjakëzime të qyteteve sot që datojnë në shekullin e 9-të,[2] koncepti modern u krijua dhe u miratua për herë të parë në mbarë botën gjatë Luftës së Dytë Botërore.[3][4]

Origjina e konceptit modern[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koncepti modern i binjakëzimit të qyteteve i ka rrënjët në Luftën e Dytë Botërore. Më konkretisht, ai u frymëzua nga bombardimi i Coventry më 14 nëntor 1940, i njohur si Coventry Blitz.[3] I konceptuar për herë të parë nga kryetari i atëhershëm i Coventry, Alfred Robert Grindlay,[5] duke kulmuar në telegramin e tij të njohur drejtuar popullit të Stalingradit (tani Volgograd) më 1942,[6][7][8] ideja u shfaq si një mënyrë për të krijuar lidhjet e solidaritetit midis qyteteve në vendet aleate që kaluan nëpër ngjarje të ngjashme shkatërruese.[9] Miqësia midis dy qyteteve vazhdoi, kur përsëri në përgjigje të Betejës së Stalingradit, 830 gra në Coventry – të udhëhequra nga kryebashkiaku i mëvonshëm Emily Smith – u qëndisën emrat e tyre në një mbulesë tavoline së bashku me fjalët "Ndihma e vogël është më mirë se simpatia e madhe. " dhe ia dërgoi atë, së bashku me paratë (secila dhuroi gjashtë denarë), njerëzve të Stalingradit.[4][10] Mbulesa tavoline tani mund të shihet në Muzeun Panorama të Betejës së Stalingradit. Binjakëzimi midis Coventry dhe Stalingradit u zyrtarizua në vitin 1944[11] dhe, pas përfundimit të luftës, u krijuan lidhje të ngjashme për të nxitur miqësinë dhe mirëkuptimin midis ish-armiqve si një akt paqeje dhe pajtimi,[2][12] binjakëzimi midis Coventry dhe qyteteve gjermane: Kiel më 1947 dhe Dresden më 1956.[3] Në vitin 1957, Coventry u binjakëzua zyrtarisht me Beogradin, megjithatë, lidhja në fakt daton që nga viti 1953 kur ambasadori jugosllav vizitoi Coventry dhe ofroi një dhuratë prej druri nga vendi i tij i lindjes për përdorim në Teatrin e ri Qytetar, i cili kur mbaroi u quajt Teatri i Beogradit.[13]

Qëllimi i binjakëzimit më pas u zgjerua për të inkurajuar tregtinë dhe turizmin[1] ose për të pasqyruar lidhje të tjera, të tilla si qytete që ndajnë të njëjtin emër ose lidhje migrimi.[14] Nga vitet 2000, binjakëzimi i qyteteve u përdor gjithnjë e më shumë për të formuar lidhje strategjike të biznesit ndërkombëtar midis qyteteve anëtare,[15][16] dhe mund të përfshijë lokalitete të çdo shtrirjeje si fshatra, prefektura ose vende.

Arsyet gjuhësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet ndërmjet komuniteteve mund të lindin edhe për shkak të emrave të përbashkët; ata mund të emërtohen sipas një komuniteti (si në rastin e Kordobës), ata mund të ndajnë emra (si në rastin e Santiago de Compostela), ose emrat e tyre mund të kenë një etimologji të përbashkët. Këto ngjashmëri zakonisht lindin nga ndarja e së njëjtës gjuhë ose gjuhë e lidhur ose nga të qenit një koloni ose e pushtuar më parë.

Rëndësia politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Binjakëzimi i qyteteve dhe qyteteve ndonjëherë bëhet për qëllime politike. Qyteti hungarez Gyöngyös u binjakëzuar me qytetin azerbajxhanas Shusha në vitin 2013, duke nënshkruar marrëveshjen e binjakëzimit me përfaqësues nga qeveria azerbajxhane; Hungaria e njohu Shushën si de jure pjesë të Azerbajxhanit, edhe pse ajo kontrollohej në atë kohë dhe deri në vitin 2020 nga forcat ushtarake të Armenisë dhe Arcahut të panjohur.[17] Një përpjekje u bë në vitin 2003 nga këshilltarët e qytetit të Prestonit në Angli për t'u binjakëzuar me qytetin palestinez Nablus në emër të solidaritetit.[18]

Turqia ndalon partneritetin me çdo qytet në një vend që njeh gjenocidin armen. Si rezultat, kur Bullgaria njohu gjenocidin në vitin 2016, disa marrëveshje binjake si EdreneHaskovo u ndërprenë nga Turqia.[19]

Në nëntor 2020, senatori amerikan Marsha Blackburn prezantoi legjislacionin, Aktin e Transparencës së Binjakëzimit, për të ofruar mbikëqyrje federale për të zbutur rreziqet e përdorimit të marrëveshjeve të qyteteve simotra për fushatat e ndikimit politik.[20]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Clarke, N. "Town Twinning in Britain since 1945: A Summary of findings" (PDF). School of Geography, University of Southampton (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 korrik 2013. Marrë më 29 korrik 2013.
 2. ^ a b "The Origins of Town Twinning" (PDF) (në anglisht). Inverness: The City of Inverness Town Twinning Committee. 8 dhjetor 2008. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 31 dhjetor 2010. Marrë më 30 tetor 2009.
 3. ^ a b c "A tale of twin cities: how Coventry and Stalingrad invented the concept". The Guardian (në anglisht). 2016-03-04. Marrë më 2021-05-20.
 4. ^ a b Danks, Catherine. "I love Volgograd: the enduring wartime relationship with one British city". The Conversation (në anglisht). Marrë më 2021-05-20.
 5. ^ "www.historiccoventry.co.uk" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2011-04-08. Roll of the Mayors of Coventry - 1941 Alfred Robert Grindley (Grindlay)
 6. ^ "www.talkingbirds.co.uk" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2004-12-26. Message from Coventry to Stalingrad (1941)
 7. ^ "Telegram from A.R. Grindlay, the mayor of Coventry, to the chairman of the Stalingrad city council of workers' deputies". Federal State Budgetary Institution of Culture ‘The Battle of Stalingrad’ State Historical and Memorial Museum and Heritage Site (në anglisht). 1942. Arkivuar nga origjinali më 4 prill 2023. Marrë më 4 prill 2023.
 8. ^ Kulishenko, Natalia (2020). An English Queen and Stalingrad: The Story Of Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon (në anglisht). Glagoslav Publications. ISBN 9781912894628. Alfred Robert Grindlay's telegram to Stalingrad, 16 September 1942
 9. ^ "Coventry Telegraph: What is the point of Coventry's twin towns?". www.coventrytelegraph.net (në anglisht). 2 gusht 2011. Arkivuar nga origjinali më 2018-06-18. Coventry was the first city in the world to twin with another. In 1944 Coventry started a trend that would spread across Europe and the rest of the world.
 10. ^ "World War II commemorations: the story of the Coventry tablecloth and Stalingrad". GOV.UK (në anglisht). Marrë më 2021-05-20.
 11. ^ Hook, Alison. "Volgograd, Russia". www.coventry.gov.uk (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 dhjetor 2021. Marrë më 2021-05-20.
 12. ^ "What is town twinning?". L'Association des Communes Jumelées du Limousin (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 5 shtator 2013. Marrë më 5 shtator 2013.
 13. ^ "Belgrade, Serbia". Coventry City Council (në anglisht). Marrë më 2022-02-14.
 14. ^ "Who are we twinned with?". warwick.ac.uk (në anglisht). Marrë më 2021-05-20.
 15. ^ Brown, Tom (31 korrik 2013). "Twin towns: Do we still need them?". BBC East Midlands Today (në anglisht). BBC News. Marrë më 7 gusht 2013.
 16. ^ Handley, Susan. Barton, Judith (red.). Take your partners – The local authority handbook on international partnerships (në anglisht) (bot. 10). Local Government International Bureau. Arkivuar nga origjinali më 17 korrik 2011. Marrë më 13 gusht 2013. {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 17. ^ "APA – Gyöngyös city of Hungary fraternize with Azerbaijan's occupied town of Shusha – PHOTOSESSION" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 5 gusht 2013. Marrë më 26 prill 2016.
 18. ^ "Nablus twinning bid rejected". BBC News (në anglisht). 30 tetor 2003. Marrë më 26 prill 2016.
 19. ^ Gotev, Georgi (15 mars 2016). "Turkey blackmails Bulgarian municipalities over the Armenian genocide". www.euractiv.com (në anglisht). Marrë më 10 janar 2021.
 20. ^ "Tennessee Senator Blackburn urges federal oversight over China's 'Sister City' program". WTVC (në anglisht). 18 nëntor 2020. Marrë më 19 nëntor 2020.