Biomat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Duke u nisur nga klima dhe cilesi te tjera te mjedisit siperfaqja e rruzullit tokesor ndahete ne disa zona te medha te cilat qehen BIOMA. Biomat i kemi ujore dhe tokesore.Pjesa ujore ndahet ne bioma detare dhe ne bioma e ujrave te embla. Bioma detare mbulon pjesen me te madhe te siperfaqes, ndahet ne zonen betonike dhe pellagjike. Tempratura ne fundin e deteve edhte 2C ndersa ne siperfaqe 0c ne vendet e ngrohta arrin 28-30c.Drita e diellit deperton deri ne 200 metra erresira 400 m kripesia eshte teper e madhe. Ne thellesine 200 m ku deperton drita e diellit takojme gjallesa shtazore dhe bimore. Biomat e ujrave te embla ndahen ne ekosisteme te ujrave te ndenjur ku futen liqenet dhe kenetat dhe ne ekosisteme te ujrave te rrjethshem ku futen lumenjte dhe perrenjte.

[1]

  1. ^ Biomat ujore