Bosra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bosra
Busra esh-Sham
بصرى
بصرى الشام
Qytet
Qendra e Bosrës
Qendra e Bosrës
Popullsia
 • Gjithsej19,683


Qyteti i lashtë i Bosrës
UNESCO World Heritage Site
Referenca22

Bosra (arabisht: بصرى, transliterimi: Buṣrā Bozrah, shqiptohet gjithashtu si Bostra, Busrana, Bozra dhe zyrtarisht njihet si Busra esh-Sham (arabisht: بصرى الشام, transliterimi: Buṣrā al-Shām, turqisht: Busra el-Şam)[1] është qytet në jug të Sirisë. Ky qytet ndodhet në rajonin Hauran dhe në provincën Dar'a.

Sipas Byrosë Qendrore të Statistikave të Sirisë (CBS), Bosra kishte një popullsi prej 19.683 në regjistrimin e vitit 2004. Është qendra administrative e nahija (nëndistriktit) të Bosrës e cila përbëhej nga nëntë lokalitete me një popullsi kolektive prej 33.839 në 2004.[2] Bosra ka më së shumti myslimanë sunni, por ka një komunitet të vogël që janë shia. [3]

Bosra ka një histori të lashtë dhe gjatë epokës Romake ishte një kryeqytet i begatë provincial dhe Kryepeshkopata Metropolitane, nën juridiksionin e Patriarkanës Ortodokse të Antiokisë dhe gjithë Lindjes. Ajo vazhdoi të ishte administrativisht e rëndësishme gjatë epokës islame, por u bë gradualisht më pak e shquar gjatë epokës osmane. Sot, është një vend i rëndësishëm arkeologjik dhe është shpallur nga UNESCO si Vend i Trashëgimisë Botërore.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një pamje e kështjellës në Bosra (teatri ndodhet brenda)

Vendbanimi për herë të parë përmendet në dokumentet e Thutmose III dhe Akhenaten (shek XIV pes). Bosra ishte qyteti i parë Nabatean në shekullin e II pes. Mbretëria Nabatean u pushtua nga Cornelius Palma, një gjeneral Trajan, në vitin 106 es.

Epoka romake dhe bizantine[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nën Perandorinë Romake, Bosra u quajt Nova Trajana Bostra dhe ishte rezidenca e legio III Cyrenaica. U bë kryeqyteti i provincës romake të Arabia Petraea. Qyteti lulëzoi dhe u bë një metropol i madh si pikë-takuese e disa rrugëve tregtare, përkatësisht Via Traiana Nova, një rrugë romake që lidhte DamaskunDetin e Kuq. Ajo u bë një qendër e rëndësishme për prodhimin e ushqimit dhe gjatë sundimit të perandorit Phillip the Arab, Bosra filloi të prodhojë monedhat e veta.[4] Të dy Këshillat e Arabisë u mbajtën në Bosra në vitin 246 dhe 247 es.

Nga periudha bizantine e cila filloi në shekullin e V-të, krishterimi u bë feja mbizotëruese në Bosra. Qyteti u bë një vend i kryepeshkopit metropolitan dhe një katedrale e madhe u ndërtua në shekullin e VI-të. [4] Bosra u pushtua nga persianët sassanid në fillim të shekullit të VII-të, por u ringjall gjatë një periudhe bizantine.

Epoka islamike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bosra luajti një rol të rëndësishëm në jetën e hershme të profetit Muhammed, siç përshkruhet në hyrjen e murgut të krishterë Bahira. Forcat e kalifatit Rashidun nën gjeneral Khalid ibn Walid e morën qytetin nga bizantinët në betejën e Bosrës në vitin 634. Gjatë gjithë sundimit islam, Bosra do të shërbejë si parakalimi më jugor i Damaskut, dhe prosperiteti i saj ishte kryesisht i varur nga rëndësia politike e atij qyteti. Bosra kishte rëndësi të madhe si qendër e karvanit të pelegrinit midis Damaskut dhe qyteteve të shenjta myslimane të Mekës dhe Medinës, destinacionet e pelegrinazhit vjetor të haxhit (hajj).[5] Rregulli i hershëm islamik nuk ndryshoi arkitekturën e përgjithshme të Bosrës, me vetëm dy struktura që datojnë në epokën Umayyad (721 dhe 746), kur Damasku ishte kryeqyteti i Kalifatit. Ndërsa banorët e Bosrës gradualisht u konvertuan në Islam, vendet e shenjta të epokës romake u shfrytëzuan për praktime muslimane.[6] Në shekullin e IX-të, Ya'qubi shkruante se Bosra ishte kryeqyteti i provincës Hauran.[7]

Epoka osmane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1596 Bosra u paraqit në regjistrat e taksave osmane si Nafs Busra, duke qenë pjesë e nahiya Bani Nasiyya në Qada të Hauranit. Kishte një popullsi myslimane të përbërë nga 75 familje dhe 27 beqarëve, dhe një popullsi e krishterë prej 15 familjesh dhe 8 beqarëve. Taksat janë paguar në grurë, elb, kultura verore, fruta apo pemë të tjera, dhi dhe/ose koshere bletësh dhe mulli me ujë.[8]

Epoka moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sot, Bosra është një vend i madh arkeologjik, që përmban rrënojat nga kohët romake, bizantine dhe muslimane, tipari kryesor i saj është teatri romak i ruajtur mirë. Çdo vit ka një festival muzikor kombëtar të organizuar në teatrin kryesor.

Ndryshime të rëndësishme sociale dhe ekonomike kanë prekur Bosrën që nga fundi i mandatit francez në vitin 1946. Deri në vitet 1950 dyqanet e Bosrës ishin me pronarë nga Damasku, që atëherë shumica e pronarëve të dyqaneve janë banorë të qytetit. Në fundin e epokës osmane dhe në periudhën e mandatit francez, marrëdhënia bujqësore ishte midis pronarit të tokës dhe pjesëve të vogla, pas reformave agrare në fund të viteve 1950 dhe 1960, marrëdhëniet përkatëse kanë qenë midis pronarëve të tokave dhe punëtorëve të pagave. Shumë nga banorët e saj kanë gjetur punë në shtetet e Gjirit Persik dhe Arabinë Saudite, duke dërguar të ardhura për të afërmit e tyre në Bosra. Ndryshimet sociale së bashku me rritjen e qasjes në arsim kanë zvogëluar gjerësisht jetën tradicionale të fiseve sipas historianit Hanna Batatu.[9]

Pamjet kryesore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrënojat romake në veri të kështjellës.
Harku Nabataean

Nga qyteti i cili dikur kishte 80.000 banorë, sot mbetet vetëm një fshat i vendosur midis rrënojave. Teatri romak i shekullit të dytë, i ndërtuar ndoshta nën Trajanit, është i vetmi monument i këtij lloji me galerinë e saj të sipërme në formën e një portiku të mbuluar që është ruajtur në mënyrë integruese. Ajo u fortifikua midis viteve 481 dhe 1231.

Më tej, monumentet Nabatean dhe Romake, kishat e krishtera, xhamitë dhe medreset janë të pranishme brenda gjysmës së shkatërruar të qytetit. Struktura e këtij monumenti një plan qendror me apsidet lindore të rrethuar nga 2 sakrista ushtroi një ndikim vendimtar mbi evolucionin e formave arkitektonike të krishtera dhe në një farë mase në stilin islamik. Xhamia Al-Omari e Bosrës është një nga xhamitë më të vjetra të mbijetuara në historinë islame.[10]

Afër janë Ura e Kharabës dhe Ura e Gemarrinit, të dyja janë ura romake.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fund të viteve 1990 Bosra kishte një popullsi prej 12.000 banorë.[3] Popullsia e saj u rrit në 19.683 sipas regjistrimit të vitit 2004 nga Byroja Qendrore e Statistikave të Sirisë (SIR). Popullsia e zonës së saj metropolitane ishte 33.839.[2]

Banorët e Bosrës janë kryesisht muslimanë sunitë dhe kryesisht ndahen midis tetë klaneve kryesore. Klani kryesor është el-Miqdad, anëtarët e të cilit emigruan në Bosra nga el-Suwayda në mesin e shekullit të XVIII-të.

Njerëz të dalluar nga Bosra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Günümüzde Suriye Türkmenleri. — Suriye’de Değişimin Ortaya Çıkardığı Toplum: Suriye Türkmenleri, p. 21 ORSAM Rapor № 83. ORSAM – Ortadoğu Türkmenleri Programı Rapor № 14. Ankara — November 2011, 33 pages.
  2. ^ a b General Census of Population and Housing 2004 Arkivuar 12 janar 2013 tek Archive.today Arkivuar 12 janar 2013 tek Archive.today. Syria Central Bureau of Statistics (CBS). Daraa Governorate. (arabisht)
  3. ^ a b Batatu, 1999, p. 24
  4. ^ a b Beattie, p. 126.
  5. ^ Meinecke, 1996, pp. 31-32.
  6. ^ Meinecke, 1996, p. 35
  7. ^ le Strange, 1890, p. 425
  8. ^ Hütteroth and Abdulfattah, 1977, p. 219.
  9. ^ Batatu, 1999, p. 25
  10. ^ Al-Omari Mosque Arkivuar 8 shtator 2009 tek Wayback Machine Archnet Digital Library.