Breshka e tokës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Breshka e tokës
Testudo hermanni hermanni Mallorca 02.jpg
Testudo hermanni hermanni në Maxhorkë
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Reptilia
Rendi: Testudines
Familja: Testudinidae
Gjinia: Testudo
Speciet: hermanni
Testudo hermanni range map.jpg
Vargu i përhapjes.
Në jeshile hermanni, në blu boettgeri dhe në të kuqe hercegovinensis.
Sinonimet[2]
 • Testudo hermanni
  Gmelin, 1789
 • Testudo graeca bettai
  Lataste, 1881
 • Testudo hermanni hermanni
  — Wermuth, 1952
 • Testudo hermanni robertmertensi
  Wermuth, 1952
 • Protestudo hermanni
  — Chkhikvadze, 1983
 • Agrionemys hermanni
  — Gmira, 1993
 • Testudo hermanii [sic]
  Gerlach, 2001
  (ex errore)
 • Testudo hermannii [sic]
  Claude & Tong, 2004
  (ex errore)
 • Eurotestudo hermanni
  — Lapparent de Broin et al., 2006
T. h. boettgeri
 • Testudo graeca var. boettgeri
  Mojsisovics, 1889
 • Testudo graeca var. hercegovinensis
  F. Werner, 1899
 • Testudo enriquesi
  Parenzan, 1932
 • Testudo hermanni boettgeri
  — Bour, 1987
 • Testudo boettgeri
  — Artner, Budischek & Froschauer, 2000
 • Testudo hercegovinensis
  — Perälä, 2002
 • Testudo boettgeri boettgeri
  — Artner, 2003
 • Testudo boettgeri hercegovinensis
  — Artner, 2003
 • Testudo hermanni hercegovinensis
  — Vinke & Vinke, 2004
 • Eurotestudo boettgeri
  — Lapperent de Broin et al., 2006
 • Eurotestudo hercegovinensis
  — Lapparent de Broin et al., 2006

Breshka e tokës (Testudo hermanni) ose breshka e zakonshme është një ndër llojet e rrezikuara të faunës shqiptare. Ka një përhapje në Europën mesdhetare, Transkaukazia, Irani Qëndror, Arabia Saudite dhe Izraeli.

Identifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Breshka e tokës ka një karapaks të gjatë deri në 20 cm, shumë konveks, verdhosh, brun ose me nuancë të gjelbërt dhe figurë prej pigmentesh të errët. Pllaka suprakaudale është e ndarë në mesin e saj. Statusi i breshkës së tokës Testudo hermanni dhe zonat e studimit janë ende në diskutim.

Bioekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga këndvështrimi i shtrirjes së zonës, breshka ka një habitat të kufizuar. Ky lloj jeton në zona fushore, kodrinore dhe paramalore deri në 1000 m mbi nivelin e detit dhe brigjeve të lumenjve me vegjetacion. Gjithashtu, breshka është gjetur në zona agrikulturore, kullota ose zona me bimësi të pakët, por, me pyje të dendur afër.

Ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Testudo hermanni ka një cikël jetësor të ndarë në dy pjesë: periudhën e gjumit letargjik (Nëntor-Mars/Prill) dhe periudhën aktive (Mars/Prill-Nëntor). Mosha mesatare për pjekurinë seksuale është mbi tetë vjec për meshkujt dhe mbi nëntë vjec për femrat. Breshkat femra lëshojnë 3-5 vezë në vit.

Shkaqet e rrezikut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërcënimet kryesore për breshkat janë standartizuar referuar Listës së Kuqe. Ndër kërcënimet janë humbja e habitatit, erozioni, vdekshmëria aksidentale dhe dëmtimet fizike si pasojë e ndikimit antropogjen.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ van Dijk, P.P.; Corti, C.; Mellado, V.P. & Cheylan, M. (2004). "Testudo hermanni". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2004: e.T21648A9306057. :10.2305/IUCN.UK.2004.RLTS.T21648A9306057.en. Marrë më 24 December 2017. 
 2. ^ Fritz, Uwe; Havaš, Peter (2007). "Checklist of Chelonians of the World" (PDF). Vertebrate Zoology. 57 (2): 299–301. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 1 May 2011. Marrë më 29 May 2012. 
Referime të përgjithshme
 • Kastriot Misja. Libri i Kuq i Faunës Shqiptare.