Jump to content

Burimet e parinovueshme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Minierat e thëngjillit në Kosovë janë burime të parinovueshme

Burim i parinovueshëm (i quajtur edhe burim i kufizuar ose burim i paripërtëritshëm) është një burim natyror që nuk mund të zëvendësohet lehtësisht me mjete natyrore me një ritëm mjaft të shpejtë për të vazhduar me konsumin. [1] Një shembull janë lëndët djegëse fosile me bazë karboni. Lënda organike origjinale, me ndihmën e nxehtësisë dhe presionit, bëhet lëndë djegëse si nafta ose gazi. Mineralet e tokës dhe xehet e metaleve, lëndët djegëse fosile ( thëngjilli, nafta, gazi natyror ) dhe ujërat nëntokësore në akuiferë të caktuar konsiderohen të gjitha burime jo të rinovueshme, megjithëse elementët individualë ruhen gjithmonë (përveç në reaksionet bërthamore, prishjen bërthamore ose arratisjen atmosferike).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anasjelltas, burime të tilla si druri (kur prehet në mënyrë të qëndrueshme) dhe era (që përdoret për të fuqizuar sistemet e konvertimit të energjisë) konsiderohen burime të rinovueshme, kryesisht për shkak se rimbushja e tyre e lokalizuar mund të ndodhë brenda kornizave kohore domethënëse edhe për njerëzit.

Burimet më të njohura të parinovueshme janëË

  • Mineralet e tokës dhe xehet e metaleve
  • Lëndët djegëse fosile
  • Lëndët djegëse bërthamore

Burimet e rinovueshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diga e Three Gorges, stacioni më i madh i gjenerimit të energjisë së rinovueshme në botë.

Burimet natyrore, të njohura si burime të rinovueshme, zëvendësohen nga proceset natyrore dhe forcat e vazhdueshme në mjedisin natyror . Ekzistojnë burime të rinovueshme dhe materiale të riciklueshme të ndërprera dhe të përsëritura, të cilat përdoren gjatë një cikli ose gjatë një kohe të caktuar dhe mund të shfrytëzohen për çdo numër ciklesh.

Prodhimi i mallrave dhe shërbimeve duke prodhuar produkte në sistemet ekonomike krijon shumë lloje mbetjesh gjatë prodhimit dhe pasi konsumatori i ka përdorur ato. Materiali më pas ose digjet, groposet në një landfill ose riciklohet për ripërdorim. Riciklimi i kthen materialet me vlerë që përndryshe do të bëheshin mbeturina sërish në burime të vlefshme.

Në mjedisin natyror uji, pyjet, bimët dhe kafshët janë të gjitha burime të rinovueshme, për sa kohë që monitorohen, mbrohen dhe ruhen në mënyrë adekuate. Bujqësia e qëndrueshme është kultivimi i materialeve bimore dhe shtazore në një mënyrë që ruan ekosistemet bimore dhe shtazore dhe që mund të përmirësojë shëndetin e tokës dhe pjellorinë e tokës për një afat të gjatë. Mbipeshkimi i oqeaneve është një shembull se ku një praktikë ose metodë e industrisë mund të kërcënojë një ekosistem, të rrezikojë speciet dhe ndoshta edhe të përcaktojë nëse një peshkim është apo jo i qëndrueshëm për t'u përdorur nga njerëzit. Një praktikë ose metodë e parregulluar e industrisë mund të çojë në një shterim të plotë të burimeve. [2]

Energjia e mundshme e valëve në vijat bregdetare mund të sigurojë 1/5 e kërkesës botërore. Energjia hidroelektrike mund të sigurojë 1/3 e totalit të nevojave tona globale për energji. Energjia gjeotermale mund të sigurojë 1.5 herë më shumë energjinë që na nevojitet. Ka erë të mjaftueshme për të fuqizuar planetin 30 herë më shumë, fuqia e erës mund të plotësojë vetëm të gjitha nevojat e njerëzimit. Dielli aktualisht furnizon vetëm 0.1% të nevojave tona botërore për energji, por ka mjaftueshëm për të plotësuar nevojat e njerëzimit 4000 herë më shumë, e gjithë kërkesa globale e parashikuar për energji deri në vitin 2050. [3] [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Earth systems and environmental sciences. [Place of publication not identified]: Elsevier. 2013. ISBN 978-0-12-409548-9. OCLC 846463785. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Illegal, Unreported and Unregulated Fishing In Small-Scale Marine and Inland Capture Fisharies". Food and Agriculture Organization. Marrë më 2012-02-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ R. Eisenberg and D. Nocera, "Preface: Overview of the Forum on Solar and Renewable Energy," Inorg. Chem. 44, 6799 (2007).
  4. ^ P. V. Kamat, "Meeting the Clean Energy Demand: Nanostructure Architectures for Solar Energy Conversion," J. Phys. Chem. C 111, 2834 (2007).