Cakonisht

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Cakonisht, Cakonian, Cakontshe Cakonik (Greek : Τσακωνική διάλεκτος or Τσακώνικα) është ndofta një gjuhe greke, e folur ne rajonin Tsakonian te Peloponezit, Greqi. Cakonishtja vjen ndoshta nga dorishtja, dhe shihet e vemja mundësi pasardhese.[1] Cakonishtja eshte e rrezikuar seriozisht, meqe vetem pak qindra te moshuar e flasin akoma.[2]

Dialektet[redakto | përpunoni burim]

Sido qe te ketë qene, ka qene ne kontakt me Koinene greke. Folësit dhe kjo gjuhe është ndikuar edhe nga dialektet fqinje greke, ka disa fjale baze te marra nga Arvanitika dhe turqishtja.

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Linguist List
  2. ^ C. Moseley. Encyclopedia of the world's endangered languages, p. 271 [1]. Psychology Press, 2007, 669 pages. ISBN 978-0-7007-1197-0

Burime[redakto | përpunoni burim]

  • Costakis, Athanasios (Thanasis) P. (1951). Σύντομη Γραμματική της Τσακωνικής Διαλέκτου (Brief Grammar of the Tsakonian Dialect). Athens: Institut Français d'Athènes. 
  • Horrocks, Geoffrey (1997). Greek: A history of the language and its speakers. London: Longman. 
  • Pernot, H. (1934). Introduction à l'étude du dialecte tsakonien. Paris. 

Lidhje te jashtme[redakto | përpunoni burim]