Jump to content

David Fincher

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

David Fincher lindi më 10 maj 1962 në Denver, Colorado. Është regjisor, producent filmi dhe aktor amerikan.

David Fincher filloi 1980 si animator tek Industrial Light and Magic dhe punoi aty 4 vjet. Kështu ishte ai te efektat speciale për „Return of the Jedi“ (Star Wars) po ashtu edhe te „Indiana Jones and the Temple of Doom“ i përfshirë.

1986 e themeloi ai me tjerë regjisorë firmën për prodhimin e filmave Propaganda Films. Fincher xhiroi në atë kohë ndër kesaj edhe video për artistët si Michael Jackson, Madonna, George Michael, Aerosmith ose Rolling Stones. Veç kësaj prodhoi ai edhe klipe reklamash.

Filloi xhirimet në vitin 1992 me filmin "Alien". Filmi nuk mori kritika të mira duke u bërë dështim për box office/kino. Ky dështim u „shfajësua“ disa vite më vonë, kur doli se në çfarë kushtesh katastrofike filmi u prodhua; ndërsa Fincheri po xhironte, ai punonte edhe në skriptin e filmit.

Filmi (Thriller) i tij „Seven" mundi tre vite më vonë të bindte të tjerët dhe të besonin tek aftësitë e David dhe veç kësaj filmi ka qenë edhe i suksesshëm në kino (box office). Edhe filmat e tjerë si: The Game dhe Fight Club ishin të suksesshëm dhe morën kritika të mira.

 • "Shame", The Motels (1985)
 • "All The Love", The Outfield (1986)
 • "Everytime You Cry", The Outfield (1986)
 • "One Simple Thing", The Stabilizers (1986)
 • "She Comes On", Wire Train (1987)
 • "Endless Nights", Eddie Money (1987)
 • "Downtown Train", Patti Smith (1987)
 • "Johnny B", The Hooters (1987)
 • "Storybook Story", Mark Knopfler (1987)
 • "No Surrender", The Outfield (1987)
 • "Don't Tell Me The Time", Martha Davis (1987)
 • "Heart of Gold", Johnny Hates Jazz (1988)
 • "Englishman in New York", Sting (1988)
 • "Shattered Dreams" (second version), Johnny Hates Jazz (1988)
 • "Get Rhythm", Ry Cooder (1988)
 • "Roll With It", Steve Winwood (1988)
 • "The Way That You Love Me" (first version), Paula Abdul (1988)
 • "Holding On", Steve Winwood (1988)
 • "Bamboleo" (second version), Gypsy Kings (1989)
 • "Straight Up", Paula Abdul (1989)
 • "Real Love", Jody Watley (1989)
 • "Bamboleo" (third version), Gypsy Kings (1989)
 • "She's A Mystery To Me", Roy Orbison (1989)
 • "Forever Your Girl", Paula Abdul (1989)
 • "Express Yourself", Madonna (1989)
 • "The End Of The Innocence", Don Henley (1989)
 • "Cold Hearted", Paula Abdul (1989)
 • "Oh Father", Madonna (1989)
 • "Janie's Got A Gun", Aerosmith (1989)
 • "Vogue", Madonna (1990)
 • "Cradle of Love", Billy Idol (1990)
 • "L.A. Woman", Billy Idol (1990)
 • "Freedom '90", George Michael (1990)
 • "Bad Girl", Madonna (1993)
 • "Who Is It?" (second version), Michael Jackson (1993)
 • "Love Is Strong", The Rolling Stones (1994)
 • "6th Avenue Heartache", The Wallflowers (1996)
 • "Judith", A Perfect Circle (2000)
 • "Only", Nine Inch Nails (2005)
 • „Being John Malkovich“ si Christopher Bing (1999)
 • „Alien Evolution“ si David Fincher (2001)
 • „Murder by Numbers“ si David Fincher (2001)
 • „Full Frontal“ si regjisor (2002)
 • „Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi“ (1983)
 • „Twice upon the Time“ (1983)
 • „Die unendliche Geschichte“ (1984)
 • „Indiana Jones and the Temple of Doom“ (1984)

Producent dhe tjerë funksione

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • „Glauben ist alles“ (në listë e të falemnderve është përmend)
 • „The Hire“ (2001) (Producent ekzutiv)
 • „Driving Techniques“ (qershor 2001) (Regji)
 • „Making of the Hire“ (qershor 2001) (Regji)
 • „Lords of Dogtown“ (2004)
 • „Smoking fetus“ (The American Cancer Society)
 • „You-will“-Serie (AT&T)
 • „Ginger or marianne“ / „Pool hall“ (Budweiser)
 • „The director“ (Chanel)
 • „Blade roller“ (Coca-Cola)
 • „Converse“
 • „Del sol“ (Honda)
 • Levis:
  • „Reason no. 259“ / “Rivet“
  • „Restaurant“
 • Nike:
  • „Agassi-live“-Seri
  • „Barkley on broadway“
  • „Children“
  • „Find something“
  • „Instant karma“
  • „Magazine wars“
  • „The-ref“-Seri
  • „… of flight“
  • „Gamebreakers”
  • „Speed Chain“
 • „Bullet the blue sky“ (Pepsi)
 • „Demolition“ (YM Magazine)
 • „Constant Change“ (Hewlett-Packard)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]